U heeft thema's geselecteerd om te volgen, maar deze worden niet opgeslagen zolang u niet bent ingelogd. Login of registreer om deze thema's te blijven volgen.

Thierry Breton nieuwe interne markt commissaris

15 november 2019 - door Veronique Vennekens

De Fransman en (ex-)CEO van Atos, Thierry Breton heeft een tweederde meerderheid van de ITRE en IMCO-comités achter zich gekregen.

  • Thierry Breton beloofde dat al zijn aandelen in Atos zijn verkocht en dat hij niet meer met het bedrijf te maken heeft.
  • Breton had veel aandacht voor digitale uitdagingen maar wil niet overhaast handelen rond AI.
  • Hij heeft het uitgebreid over de bekommernissen van kmo’s.

Belangenvermenging?

De grootste bezorgdheid van de MEPs was Thierry Breton’s betrokkenheid bij Atos als CEO. Hij verzekerde de MEPs dat al zijn aandelen zijn verkocht en niet aan familieleden. Hij zou ook als Commissaris niet alleen mensen ontvangen die Atos vertegenwoordigen zodat er steeds voldoende transparantie is. 

Thierry Breton nieuwe interne markt commissaris

Ook wanneer er een dossier van Atos op tafel zou liggen wil hij niet betrokken zijn bij de contractuele of financiële beslissingen hier rond. Een andere Commissaris binnen de von der Leyen Commissie zal dit dan opvolgen.

De interne markt gaat digitaal

De achtergrond van Breton is heel digitaal. Geen wonder dat hij het dan ook uitgebreid heeft gehad over de toekomstige uitdagingen op digitaal vlak. Hij had het daarbij over 6G en ‘post-cloud’ diensten. De strategie voor artificiële intelligentie kwam ook ter sprake. Die zou moeten klaarliggen in de eerste 100 dagen maar hij wil zeker niets overhaast erdoor jagen.

Toch had de toekomstige commissaris voor de interne markt ook veel aandacht voor de sociale dimensie van de interne markt, de strijd tegen broeikasgassen en de ethische aspecten van defensie. 

Wat met de Europese kampioenen?

Thierry Breton weet dat zijn toekomstige collega Margrethe Vestager geen fan is van Europese industriële kampioenen. Hij is sowieso geen fan van de term. Maar geeft wel aan dat er nood is aan het verder Europees uitbouwen van strategische sectoren, zonder dat dit de interne markt verstoord. De mededingingsregels moeten volgens hem sowieso opnieuw bekeken worden omdat ze verouderd zijn.

Hij beseft ook dat er meer aandacht moet besteed worden aan kmo’s. Vooral administratieve obstakels moeten uit de weg worden geruimd en de toegang tot financiering moet beter kunnen. De richtlijn rond laattijdige betalingen moet volgens hem ook heropend worden.

Duale technologie in de ruimte

Tot slot zou een mens bijna vergeten dat Breton ook verantwoordelijk is voor defensie en ruimtevaart. Hij zal meteen werk maken van het opzetten van de Directoraat-Generaal voor Ruimtevaart en Defensie in de Europese Commissie. Het Europese Defensie Fonds moet voor hem ook de 13 miljard euro blijven die de Juncker Commissie had voorgesteld.

Wat ruimtevaart betreft wil Thierry Breton meer inzetten op duale technologie met een dubbele functie. 

Als alles goed gaat start de Commissie von der Leyen op 1 december 2019.

Jouw VLEVA-contact voor dit thema

Maak een account aan

Volg ons