U heeft thema's geselecteerd om te volgen, maar deze worden niet opgeslagen zolang u niet bent ingelogd. Login of registreer om deze thema's te blijven volgen.

Parlement en Raad niet eens over Interne Markt Programma

21 november 2019 - door Veronique Vennekens

Het Europees Parlement en de Raad staan lijnrecht tegenover elkaar als het gaat over de doelstellingen van het nieuwe Interne Markt programma.

  • Het Europees Parlement heeft een nieuwe budgetlijn voorgesteld rond markttoezicht.
  • De Raad wil zich liever houden aan het originele voorstel van de Europese Commissie.
  • Het Parlement wil ook meer aandacht voor duurzaamheid en de sociale dimensie van de interne markt.

Tijdens het interinstitutionele overleg tussen het Parlement en de Raad zijn de twee instellingen niet dichter bij een akkoord gekomen. Volgend overleg zal plaatsvinden in december.

Parlement en Raad niet eens over Interne Markt Programma

Duurzaamheid en sociaal karakter van interne markt

Het Parlement heeft de doelstellingen aangescherpt door ze te verduidelijken en de nieuwe sectie voor markttoezicht toe te voegen. De budgetlijn markttoezicht zou zich dan vooral bezighouden met productveiligheid en het tegengaan van namaakproducten.

Daarnaast introduceert het Parlement ook de notie van duurzaamheid en willen ze de sociale dimensie van de interne markt versterken. Ze stellen daarnaast ook nieuwe definities voor om sociale economie ondernemingen en lokale publieke ondernemingen te beschrijven.

De Raad is niet echt enthousiast over de nieuwe voorstellen van het Parlement. Toch tonen ze wat flexibiliteit op de punten van duurzaamheid. De nieuwe definities heeft de Raad - althans voorlopig- van tafel geschoven.

De discussies gaan niet over het budget van het programma. Dat maakt deel uit van de onderhandelingen rond het Meerjarig Financieel Kader.

Jouw VLEVA-contact voor dit thema

Maak een account aan

Volg ons