U heeft thema's geselecteerd om te volgen, maar deze worden niet opgeslagen zolang u niet bent ingelogd. Login of registreer om deze thema's te blijven volgen.

Nieuwe Franse Commissie-kandidaat Thierry Breton

30 oktober 2019 - door Veronique Vennekens

Nadat Sylvie Goulard door het Europees Parlement werd afgekeurd moest Frankrijk met een nieuwe kandidaat op de proppen komen: Thierry Breton.

  • Sylvie Goulard werd afgekeurd - voornamelijk - omwille van het lopende onderzoek naar fraude tegen haar. Ze zei ook openlijk dat ze niet per se ontslag zou nemen als ze schuldig bleek te zijn.
  • Thierry Breton is nu naar voor geschoven als Franse kandidaat-Commissaris.
  • Zijn hoorzitting in het Europees Parlement is gepland op 12 november om 9:00u.
Nieuwe Franse Commissie-kandidaat Thierry Breton

Interne markt-portefeuille en Breton’s bedrijf Atos

Thierry Breton zou dezelfde portefeuille krijgen als Goulard: interne markt, industriebeleid, defensie, ruimtevaart en technologie. Daar wringt meteen het schoentje voor sommige MEPs. Breton is namelijk CEO van Atos, een bedrijf gespecialiseerd in digitale transformatie.

Er is zelfs een directe link tussen Atos en het Europese Copernicus-programma. Momenteel leidt Atos een consortium voor de Europese Commissie en het Europese Ruimtevaartagentschap.

Tijdens een gesprek met Ursula Von der Leyen heeft Breton al duidelijk gemaakt dat hij al zijn aandelen en alle betrokkenheid bij Atos laat varen als hij goedgekeurd wordt als commissaris. Voor Von der Leyen was dit alvast genoeg om haar akkoord te geven.

Voor de meeste MEPs is dit een kleinere struikelblok dan het onderzoek naar Sylvie Goulard. Zeker als hij inderdaad de banden met Atos breekt, zijn de meeste MEPs zelfs enthousiast over de kennis en expertise die hij meebrengt.

Zijn hoorzitting in het Europees Parlement staat gepland op 12 november om 9:00u.

Tot slot nog een leuk weetje: Thierry Breton is geen fan van e-mail. In Atos worden amper interne mails verstuurd. Alle communicatie gaat via rechtstreekse berichtjes en een Facebook-achtige interface.

Jouw VLEVA-contact voor dit thema

Maak een account aan

Volg ons