U heeft thema's geselecteerd om te volgen, maar deze worden niet opgeslagen zolang u niet bent ingelogd. Login of registreer om deze thema's te blijven volgen.

Nederlands voorstel Europese mededingingsregels goed onthaald

18 december 2019 - door Veronique Vennekens

De Nederlanders hebben een bijdrage geleverd aan het debat rond de Europese mededingingsregels. 

  • Volgens Nederland moet de Europese Commissie kunnen ingrijpen als ze vermoeden dat er een verstoring is in de interne markt.
  • Buitenlandse bedrijven zullen volgens het voorstel aparte rekeningen moeten hebben voor hun activiteiten in de EU en daarbuiten.
  • Commissaris Vestager was in ieder geval enthousiast over het voorstel.
Nederlands voorstel Europese mededingingsregels goed onthaald

Grotere rol voor Europese Commissie

Het voorstel van de Nederlanders is erop gericht om actie te nemen wanneer een bedrijf, van eender welke nationaliteit, de mededinging in de interne markt verstoord of bedreigd. Omdat het bedrijf staatssteun krijgt of een niet-gereguleerde dominante positie heeft in de markt van een derde land.

Concreet willen ze dat de Europese Commissie kan tussenkomen als er een verdenking is van verstoring van de interne markt. Dit kan de Commissie doen door van tevoren het gedrag van het bedrijf te onderzoeken en de transparantie van hun rekening te bestuderen. Daarom zouden buitenlandse bedrijven ook aparte rekeningen moeten hebben voor hun activiteiten in de EU en daarbuiten.

Daarnaast benadrukken ze ook nog enkele sleutelprincipes zoals het verbod op koppelverkoop waarbij bijkomende voorwaarden worden opgelegd zonder echte relevantie voor de transactie.  

De Commissie heeft het voorstel met open armen ontvangen. Ze zijn blij dat lidstaten proactief zich engageren voor de interne markt en de mededingingsregels. 

Lees het volledige voorstel van de Nederlanders hier.

Jouw VLEVA-contact voor dit thema

Maak een account aan

Volg ons