U heeft thema's geselecteerd om te volgen, maar deze worden niet opgeslagen zolang u niet bent ingelogd. Login of registreer om deze thema's te blijven volgen.

Europees Parlement wil universele lader voor mobiele toestellen

31 januari 2020 - door Veronique Vennekens

De Europarlementsleden hebben met een grote meerderheid een resolutie aangenomen om de Europese Commissie aan te sporen actie te ondernemen voor een universele lader voor mobiele toestellen.

  • Het Europees Parlement vraagt de Commissie bindende maatregelen te nemen om een universele lader voor mobiele toestellen op de markt te brengen.
  • De Commissie zal zo snel mogelijk een impactanalyse over de marketing van universele laders opmaken.
  • De MEPs vragen ook dat consumenten niet telkens een nieuwe lader moeten kopen als ze een nieuw toestel aankopen.
Europees Parlement wil universele lader voor mobiele toestellen

Het Europees Parlement verwacht van de Commissie een voorstel in juli 2020. Afhankelijk van de resultaten uit de impactanalyse worden er twee voorstellen op tafel gelegd door de MEPs: 

  1. De Commissie neemt een gedelegeerde handeling aan om de richtlijn over radio apparatuur - na 10 jaar - te vervolledigen
  2. De Commissie stelt een nieuwe ‘wettelijke bepaling’ op

Een universele lader is één aspect, maar om de hoeveelheid technologisch afval te laten krimpen suggereren de MEPs ook een ‘ontkoppeling’-strategie zodat consumenten niet telkens een nieuwe lader moeten kopen telkens ze een nieuw toestel aanschaffen. 

De Commissie zal de studie publiceren begin februari en heeft het voorstel alvast opgenomen in het werkprogramma van 2020.

De voornaamste kritiek op het voorstel is dat het de ontwikkeling van nieuwe innovatieve technologieën op het vlak van het opladen van mobiele toestellen misschien in de weg kan staan.

Jouw VLEVA-contact voor dit thema

Maak een account aan

Volg ons