U heeft thema's geselecteerd om te volgen, maar deze worden niet opgeslagen zolang u niet bent ingelogd. Login of registreer om deze thema's te blijven volgen.

Derde keer, goede keer? Niet voor deze twee btw-dossiers

22 augustus 2018 - door Veronique Vennekens

Vrijdag de dertiende heeft geen geluk gebracht bij de onderhandelingen over een verlaagde btw voor e-books en de btw-verleggingsregeling.

Het is al de derde keer dat de ECOFIN Raad er niet in slaagt om unanimiteit te bereiken over deze twee dossiers. De reden is simpel. Tsjechië wil niet akkoord gaan met de verlaagde btw voor elektronische publicaties zolang Frankrijk niet akkoord gaat met het pilootproject voor btw-verleggingsregeling. De twee dossiers hebben niets met elkaar te maken maar worden toch als onderhandelingsinstrument gebruikt, tot grote ergernis van de Europese Commissie.

In oktober volgt een vierde poging om de lidstaten op dezelfde lijn te krijgen.

Derde keer, goede keer? Niet voor deze twee btw-dossiers

Een verlaagd btw tarief voor e-books

Het voorstel rond de elektronische publicaties is nochtans geen onmogelijk voorstel. Dankzij dit voorstel zou de BTW-regeling voor online publicaties dezelfde zijn als de regeling voor gedrukte publicaties. Lidstaten zullen nu de optie hebben om dezelfde verlaagde, super verlaagde of 0% btw-tarieven te handhaven voor online publicaties. Tot op heden worden online publicaties belast met 15% BTW. 

Elke lidstaat is klaar om dit goed te keuren. Behalve Tsjechië. Zij gebruiken dit dossier om hun btw-verleggingsregeling goed gekeurd te krijgen. Ze willen het e-book voorstel absoluut niet goedkeuren uit angst dat ze dan geen hefboom meer hebben voor hun dossier. Commissaris Pierre Moscovici riep nog op om te laten zien dat ze gezond verstand, verantwoordelijkheidszin en wederzijds vertrouwen hadden, maar helaas.

Btw-verleggingsregeling?

Het idee achter de btw-verleggingsregeling is de btw-kloof kleiner maken. De btw-kloof is het verschil tussen wat een land volgens de btw-regels zou moeten ontvangen aan btw-inkomsten en wat het land effectief ontvangt. In sommige lidstaten is die kloof groot, zoals in Tsjechië. De verleggingsregeling zorgt ervoor dat niet langer de leverancier, maar de afnemer van de producten btw betaalt.

De reden waarom heel wat lidstaten, waaronder Frankrijk, geen voorstander zijn van het voorstel is omdat het niet zou passen in het idee om één btw regime voor de Europese Unie op te zetten. Sommige claimen ook dat dit de btw-fraude nog groter zal maken. De controle op btw-betalingen gebeurt pas op het einde van de keten, waardoor het hele btw-systeem kwetsbaar wordt. Dit dossier is dus veel complexer en gevoeliger dan dat van de elektronische publicaties.

Veel lidstaten zeggen dat er nog veel technische besprekingen nodig zijn voor ze aan een tekst komen waar unanimiteit over bestaat. Die besprekingen zullen plaatsvinden in september, met oog op een akkoord in oktober. 

Wordt vervolgd...

Meer lezen over btw-dossiers?

Lees hier het voorstel rond de verlaagde tarieven voor elektronische publicaties

Lees hier het voorstel rond de btw-verleggingsregeling

Maak een account aan

Volg ons