U heeft thema's geselecteerd om te volgen, maar deze worden niet opgeslagen zolang u niet bent ingelogd. Login of registreer om deze thema's te blijven volgen.

Betere implementatie interne markt voorgesteld door trio Raadsvoorzitters

30 oktober 2019 - door Veronique Vennekens

De drie voorzitterschappen van de Raad (Roemenië, Finland en Kroatië) hebben een reeks suggesties gedaan om de implementatie van interne markt regels te verbeteren.

  • Het document werd naar de High Level werkgroep voor mededinging en groei gestuurd.
  • Het doel van de tekst is uiteindelijk tot een lange termijn actieplan te komen.
  • Lees de volledige tekst hier.

Het is geen geheim dat de interne marktregels niet in alle lidstaten goed worden geïmplementeerd. Dit heeft als gevolg dat de interne markt soms niet goed werkt. Het trio van voorzitters van de Raad (Roemenië, Finland en Kroatië) wil, samen met de documenten van het Fins voorzitterschap over duurzame groei, tot een effectieve en uniforme toepassing van de Europese regels komen.

Betere implementatie interne markt voorgesteld door trio Raadsvoorzitters

Europese Commissie moet inbreuk-beleid versterken

  • Sterkere samenwerking tussen nationale bevoegde autoriteiten moet ervoor zorgen dat lidstaten beter de regels toepassen.
  • De Europese Commissie kan een faciliterende rol spelen door nieuwe tools aan te bieden voor informatie uitwisseling.
  • Het partnerschap tussen lidstaten en Commissie kan versterkt worden via het inbreuk-beleid. Dat moet meer gebruik maken van het EU Pilot mechanisme als men cases onderzoekt.
  • Er moet meer transparantie zijn in de criteria waarom een inbreukprocedure wordt gestart.
  • Lidstaten kunnen specifieke nationale autoriteiten oprichten die het werk van de verantwoordelijke nationale autoriteit monitort voor implementatie van de regels. Die nieuwe autoriteiten moeten onafhankelijk zijn en de macht hebben om procedures op te starten in de nationale administratie en rechtbanken tegen de bevoegde nationale autoriteit die de regels moet toepassen.

De tekst dient als basis om de discussie tussen de lidstaten en de Europese Commissie op te starten.

Jouw VLEVA-contact voor dit thema

Maak een account aan

Volg ons