U heeft thema's geselecteerd om te volgen, maar deze worden niet opgeslagen zolang u niet bent ingelogd. Login of registreer om deze thema's te blijven volgen.

Raad komt tot akkoord over post-Brexit EU tariefcontingenten

05 november 2018 - door Veronique Vennekens

De Raad is tot een verdeling gekomen van de WTO tariefcontingenten voor de Europese Unie na de Brexit. Het Europees Parlement moet de tekst nog goedkeuren.

Het vertrek van het Verenigd Koninkrijk heeft invloed op de tariefcontingenten omdat deze nu berekend zijn op de handel van de hele Europese Unie, inclusief het VK. Het gaat ondermeer over WTO afspraken rond landbouw, visserij en industriële goederen. De bestaande hoeveelheden zullen verdeeld worden tussen het VK en de EU, gebaseerd op vroegere handelspatronen. De EU zal moeten onderhandelen met andere WTO partners voor elk van deze tariefcontingenten (inclusief vlees, eieren, kaas, groenten, fruit, granen, wijn en haring).

Raad komt tot akkoord over post-Brexit EU tariefcontingenten

Om genoeg duidelijkheid en voorspelbaarheid te garanderen in het multilaterale handelssysteem moet de EU eenzijdig de contingenten kunnen verdelen voor de periode tussen de Brexit en het afsluiten van een finaal akkoord met de WTO. Eerder kon u bij VLEVA al lezen dat 20 WTO-partners zich al kritisch hadden uitgelaten over de methode waarmee de EU de contingenten zou verdelen.

Lees hier de overeengekomen tekst van de Raad.

Jouw VLEVA-contact voor dit thema

Maak een account aan

Volg ons