U heeft thema's geselecteerd om te volgen, maar deze worden niet opgeslagen zolang u niet bent ingelogd. Login of registreer om deze thema's te blijven volgen.

Hervorming investeerder-staatarbitrage (ISDS) in de maak

26 november 2018 - door Veronique Vennekens

EU-commissaris voor Handel Cecilia Malmström gaf een update over de discussies die aan de gang zijn bij de Verenigde Naties over de hervorming van het investeerder-staatarbitrage systeem (Investor State Dispute Settlement). De hervorming werd in gang gezet door de EU en Canada in het CETA handelsakkoord.

Tijdens een VN-vergadering in Wenen was er een consensus dat een hervorming van het systeem nodig is. Veel staten ervaren problemen met het huidige systeem en hebben aangegeven welke aspecten ze willen hervormen. Er is een gebrek aan consistentie en correctheid, de rol van de arbiters, de kosten en de duur van een procedure.

Hervorming investeerder-staatarbitrage (ISDS) in de maak

Het voorstel van de EU en Canada is om het ISDS systeem te vervangen door een Multilateraal Investeringshof (Multilateral Investment Court, MIC). Dit is een permanent orgaan waarbij rechters aangeduid worden met een permanente vergoeding om ervoor te zorgen dat ze onpartijdig en onafhankelijk blijven. Elke procedure moet transparant verlopen en het moet mogelijk zijn om in beroep te gaan tegen een beslissing.

Wachten op uitspraak Hof van Justitie over Belgische vraag

In 2016 bleek net die hervorming een struikelblok voor de goedkeuring van CETA in België. Daarom heeft België een opinie gevraagd van het Europese Hof van Justitie in Luxemburg om het juridische kader van het investeringsrechtbank systeem te verduidelijken. De Advocaat-Generaal, Yves Bot, zal zijn opinie publiceren op 29 januari 2019.

Daarnaast laat minister Didier Reynders nog weten dat België en Luxemburg aan het werken zijn aan een nieuwe tekst voor bilaterale investeringsakkoorden, waarin een zonsondergangclausule staat om het huidige ISDS systeem te vervangen door multilaterale jurisdictie wanneer het operationeel wordt.

Jouw VLEVA-contact voor dit thema

Maak een account aan

Volg ons