U heeft thema's geselecteerd om te volgen, maar deze worden niet opgeslagen zolang u niet bent ingelogd. Login of registreer om deze thema's te blijven volgen.

Europese bedrijven maken niet voldoende gebruik van tariefpreferenties in handelsakkoorden

05 november 2018 - door Veronique Vennekens

In een jaarlijks rapport van de Europese Commissie over de implementatie van de EU vrijhandelsakkoorden in 2017 staat dat er wel vooruitgang wordt geboekt maar dat bepaalde tariefpreferenties niet voldoende benut worden. Het rapport analyseert de situatie voor 35 EU handelsakkoorden, zo’n 32% van de EU’s totale handel met de wereld.

Export naar landen waar de EU een handelsakkoord mee heeft afgesloten is gestegen in 2017. Er werd 12% meer geëxporteerd naar Zuid-Korea tegenover 2016, 10% meer met Colombia en 7% met Canada over de negen maanden waarin CETA in werking is getreden.

Europese bedrijven maken niet voldoende gebruik van tariefpreferenties in handelsakkoorden

De meest dynamische sectoren zijn de agrofood industrie en motorvoertuigen. De drie economieën die het meest geïntegreerd zijn met de EU zijn de buren: Zwitserland, Turkije en Noorwegen. Als vierde staat Zuid-Korea op de lijst, het eerste land dat het ‘nieuwe’ EU-handelsakkoord implementeerde (zeven jaar geleden).

De benuttingsgraad van preferentiële invoertarieven door Europese handelaars stijgt met landen zoals Zuid-Korea, Chili, Georgië, Colombia, Ecuador en Peru. Het gebruik van tariefquota die worden opgelegd aan gevoelige producten neemt ook toe in de handel met Centraal Amerika (voor Europees melkpoeder) en Chili (Europese kazen). Toch is er op veel vlakken nog verbetering mogelijk.

De Commissie roept bedrijven op om nog meer gebruik te maken van de afspraken die zijn opgenomen in vrijhandelsverdragen. Volgens een studie van de Commissie kan de Europese export zo’n 15 miljard euro per jaar uitsparen als alle handelspreferenties uit de 18 handelsakkoorden worden benut.

Zelf interesse om het meeste uit uw export te halen? Neem contact op met Flanders Investment and Trade.

Het rapport ligt op tafel tijdens een bijeenkomst van de ministers voor buitenlandse zaken op 9 november 2019. Ook het Europees Parlement zal de tekst onder de loep nemen.

Lees het volledige rapport hier.

Jouw VLEVA-contact voor dit thema

Maak een account aan

Volg ons