U heeft thema's geselecteerd om te volgen, maar deze worden niet opgeslagen zolang u niet bent ingelogd. Login of registreer om deze thema's te blijven volgen.

30 maatregelen voor upgrade douane unie

14 oktober 2020 - door Veronique Vennekens

De Europese Commissie lanceert een actieplan met 30 maatregelen om de douane unie klaar te stomen voor de toekomst.

  • Het actieplan houdt expliciet rekening met de impact van de corona pandemie.
  • Douaneformaliteiten moeten vooral makkelijker worden voor bedrijven.
  • Er is veel aandacht voor e-commerce en het aanpakken van fraude.

Lees hier het volledige actieplan van de Europese Commissie.

30 maatregelen voor upgrade douane unie

Wat mogen we verwachten van de vernieuwde douane unie?

Het actieplan moet de douane unie slimmer, meer innovatief en meer efficiënt maken. De 30 maatregelen moeten genomen zijn tegen 2025. Het is de bedoeling dat bedrijven makkelijker aan hun verplichtingen kunnen voldoen zodat de EU-douane zich kan focussen op het opsporen van fraude en verdachte goederen.

 De maatregelen zijn onder andere:

  • Een Single Window voor douane: waardoor het voor legitieme bedrijven gemakkelijker wordt om hun grensformaliteiten in één portaal af te handelen. Bedrijven zouden hiermee 690 miljoen euro besparen in de eerste 7 jaar van geleidelijke implementatie.
  • Nieuw analyse centrum in de Europese Commissie verantwoordelijk voor dataverzameling, analyse en delen van data om zo het werk van de lidstaten makkelijker te maken op het vlak van risicomanagement en anti-fraude acties.
  • Nieuwe strategie voor risicomanagement in 2021
  • Douane autoriteiten moeten toegang krijgen tot de data van betalingsdienst-aanbieders (Paypal, Amazon Pay) voor belastingdoeleinden. Er moet een definitieve oplossing zijn tegen 1 januari 2024.
  • Nieuwe informatievereisten rond douane voor online platforms
  • De effecten van e-commerce op het inzamelen van douanerechten
  • Nieuw EU-China akkoord rond strategisch kader voor douanesamenwerking voor de periode 2021-2024
  • Herbekijken van het systeem voor internationale samenwerking en gemeenschappelijke administratieve samenwerking op het vlak van douanezaken
  • Het systeem voor het toezicht op de toepassing van preferentiële oorsprongsregels en -procedures in de 41 vrijhandelsovereenkomsten van de EU uit te breiden om de financiële belangen van de EU beter te beschermen.

 Wat met brexit en corona?

Het actieplan heeft het niet over brexit. Commissaris Paolo Gentiloni wilde niet reageren op de lopende onderhandelingen met het Verenigd Koninkrijk maar zei wel dat het Noord-Ierland protocol een volledig juridisch werkende oplossing was.

Het actieplan moest normaal in juli al gepubliceerd zijn maar de Commissie wilde eerst met de lidstaten bekijken wat de impact van de corona pandemie op douane was. De Commissie wil daarom ook een nieuwe reflectiegroep opstarten, open voor alle lidstaten, om beter voorbereid te zijn op volgende crisissen. Ze willen ook bekijken of een nieuw EU douane agentschap opzetten zou helpen om een meer gecoördineerde aanpak te hebben voor operationele douanezaken tijdens een crisis. In 2022 zullen ze hierover een effectbeoordeling starten, de resultaten zullen dan beschikbaar zijn in 2023.

Lees hier het volledige actieplan van de Europese Commissie.

Jouw VLEVA-contact voor dit thema

Maak een account aan

Volg ons