U heeft thema's geselecteerd om te volgen, maar deze worden niet opgeslagen zolang u niet bent ingelogd. Login of registreer om deze thema's te blijven volgen.

Nieuw fonds voor kmo's om hun intellectuele-eigendomsrechten te beschermen

11 januari 2022 - door Kaatje Gevaert

Het Ideas Powered for business SME Fund is een subsidieregeling bedoeld om kleine en middelgrote ondernemingen (kmo’s) in de EU te helpen met hun rechten op intellectuele-eigendom (IE) in de context van post-coronavirusherstel en de tweeledige groene en digitale overgang.

  • Het SME Fund is een initiatief van de Europese Commissie dat wordt uitgevoerd door het Bureau voor intellectuele eigendom van de Europese Unie (EUIPO)
  • Het fonds is beschikbaar van 2022 tot 2024
  • Beschikbaar budget: 47 miljoen euro
Nieuw fonds voor kmo's om hun intellectuele-eigendomsrechten te beschermen

Waarom u uw intellectuele eigendom moet beschermen

Het beschermen van uw intellectuele eigendom is een must in het digitale tijdperk. Het is de enige wettelijke manier om te voorkomen dat uw unieke ideeën, producten of diensten zonder toestemming worden gekopieerd of gebruikt. De bescherming van intellectuele eigendom kan betrekking hebben op vele verschillende activa, waaronder merken, modellen, octrooien, bedrijfsidentiteiten, producten, diensten en processen.

Wie kan gebruikmaken van het SME Fund?

Het SME Fund biedt financiële steun aan in de Europese Unie gevestigde kmo’s. De aanvraag kan worden ingediend door een eigenaar, een werknemer of een gemachtigde vertegenwoordiger van een kmo in de EU die namens die onderneming optreedt. Subsidies worden altijd rechtstreeks aan de kmo’s overgemaakt.

Hoe het SME Fund werkt:

Het SME Fund is een programma dat voorziet in de afgifte van vouchers die kunnen worden gebruikt om een deel van de kosten voor de gekozen activiteiten te dekken. 

Het zal de volgende bedragen vergoeden:

  • 90% vergoeding voor pre-diagnostische IP-diensten (IP Scan)

  • 75% vergoeding van taksen voor merken en modellen op EU-niveau

  • 75% vergoeding van taksen voor merken en modellen op nationaal en regionaal niveau

  • 50% terugbetaling van taksen voor merken en modellen buiten de EU

  • 50% terugbetaling van octrooitaksen op nationaal niveau

De subsidiemiddelen zijn beperkt en beschikbaar volgens het principe “wie het eerst komt, het eerst maalt”.

 

Meer informatie en je voucher aanvragen kan via de website van het Bureau voor de Intellectuele Eigendom van de Europese Unie (EUIPO).

Jouw VLEVA-contact voor dit thema

Maak een account aan

Volg ons