U heeft thema's geselecteerd om te volgen, maar deze worden niet opgeslagen zolang u niet bent ingelogd. Login of registreer om deze thema's te blijven volgen.

Industrie: lijst met kritische industriële componenten wordt niet publiek gemaakt

31 mei 2021 - door Veronique Vennekens

Europees Commissaris Thierry Breton heeft duidelijk gemaakt dat de lijst met producten waarvoor de EU afhankelijk is van derde landen niet publiek wordt gemaakt. Voorlopig.

  • De Europese Commissie identificeerde 137 producten waarvoor de EU afhankelijk is van derde landen. 
  • Het bekend maken van die lijst zou de EU verzwakken, stelt Thierry Breton.
  • De EU-lidstaten zijn unaniem voorstander van het voorgestelde Single Market Emergency Instrument.

De Europese Commissie analyseerde 5000 producten. Ze identificeerden 137 industriële producten waarvoor de EU sterk afhankelijk is van derde landen. Voor 34 producten is de EU zelfs extreem afhankelijk van derde landen. De lijst is tot nu toe niet gepubliceerd uit economische veiligheid.

Industrie: lijst met kritische industriële componenten wordt niet publiek gemaakt

Thierry Breton heeft duidelijk gemaakt dat de lijst op korte termijn ook niet gepubliceerd zal worden. Hij zei wel dat de aangekondigde industriële allianties en belangrijke projecten van algemeen Europees belang (CEIP) sterke aanwijzingen geven. Er worden nu alliantie projecten opgezet rond waterstof, cloud computing en halfgeleiders.

Rol van de Raad concurrentievermogen

Europees Commissaris Thierry Breton ziet een steeds grotere rol van de Raad concurrentievermogen om uit de crisis te geraken. In elke toekomstige Raad concurrentievermogen zullen de ministers een ecosysteem bespreken in het kader van de transitietrajecten die vermeld stonden in de industrie strategie.

Vorige week lag de focus op het industriële ecosysteem toerisme.

Lidstaten fan van Single Market Emergency Instrument

In de herziening van de industrie strategie lanceerde de Europese Commissie ook een Single Market Emergency Instrument. Dit zou gelanceerd worden in 2022. Dat instrument zou moeten ingeschakeld worden in het geval van een volgende (gezondheids)crisis. 

Alle lidstaten zijn het eens over het belang van een goedwerkende interne markt in het geval van een crisis. België - samen met Duitsland en Ierland - vond wel er meer rekening gehouden mag worden met kmo’s

Europees Parlement mist concrete acties in strategie

Het Europees Parlement heeft echter al kritiek geuit op de herziening van de industrie strategie. Volgens hen staan er te weinig concrete acties in om uit de corona crisis te geraken. Daarnaast vinden ze het jammer dat er maar 6 micro economische analyses van de 14 industriële ecosystemen beschikbaar zijn.

Jouw VLEVA-contact voor dit thema

Maak een account aan

Volg ons