Zet bestrijding fake news deur open voor heropening e-commerce richtlijn?
De Raad van ministers voor Onderwijs, Jeugd, Cultuur en Sport kwam samen om het bestrijden van fake news te bespreken. Oostenrijk legde hierbij ook de e-commerce richtlijn weer op tafel.
- Oostenrijk wil de e-commerce richtlijn weer openen omdat platforms daarin een vrijstelling van aansprakelijkheid kregen.
- De discussie over aansprakelijkheid is niet nieuw maar de Commissie heeft steeds geprobeerd om het te vermijden.
- De lidstaten reageerden verschillend op de vraag van Oostenrijk, hoewel de meesten geen voorstander zijn van nieuwe regels voor platforms.
Aansprakelijkheid van platforms in e-commerce
In het oorspronkelijke voorstel van de Commissie over de auteursrechten verordening waren ze heel voorzichtig om de e-commerce richtlijn niet weer te openen. Er stond zelfs in dat enkel platforms die geen uitzondering krijgen in de e-commerce richtlijn, zouden verplicht worden om licentie akkoorden af te sluiten.
Het Parlement en de Raad vonden dit wat te voorzichtig en hebben toen beslist dat alle platforms zo’n licenties voor auteursrechten moesten onderhandelen, of toch op zijn minst proberen.
Voor Oostenrijk was dit niet genoeg: de e-commerce richtlijn moet terug geopend worden. Volgens hen is die richtlijn niet geschikt voor een tijdperk van informatie technologie. Online platforms moeten meer gezien worden als media en niet als neutrale actoren, vindt de Oostenrijkse delegatie. Nu hebben ze onder de e-commerce richtlijn een vrijstelling terwijl onder de auteursrechten richtlijn platforms veel meer verantwoordelijkheden hebben. Ook bij het bestrijden van fake news moeten zij dus aansprakelijk kunnen zijn.
Zelfregulering van online platforms
Platforms kunnen nu de Gedragscode tegen Desinformatie gebruiken om de inhoud op hun platform zelf te reguleren. Als dit niet efficiënt genoeg gebeurd kunnen er wel wetgevende middelen worden overwogen tegen het einde van 2019.
Enkele lidstaten willen een permanente werkgroep oprichten rond fake news. Portugal wil een early warning system behouden tot na de verkiezingsperiode. Maar niet alle lidstaten waren hiervoor te vinden.
Enkele lidstaten (Portugal, Denemarken, Finland, Ierland en Italië) zijn helemaal tegen nieuwe reguleringen. Volgens hen is het versterken van audiovisueel beleid niet de manier om fake news tegen te gaan. Ze zijn eerder voorstander van een ‘soft’ aanpak: onderwijs, mediavaardigheden en kwaliteitsjournalistiek.
Spanje, Frankrijk en Cyprus zijn wel te vinden voor meer regulering. De eerste stap werd genomen met de hervorming van de auteursrechten wetgeving, volgens hen. Ze zijn klaar om verder na te denken over gepaste Europese regulering.
Het zal waarschijnlijk afwachten blijven tot de volgende Europese Commissie om te zien of ook onder e-commerce platforms aansprakelijk kunnen gesteld worden.