U heeft thema's geselecteerd om te volgen, maar deze worden niet opgeslagen zolang u niet bent ingelogd. Login of registreer om deze thema's te blijven volgen.

Wanneer mag de overheid jouw communicatie- en locatiegegevens verwerken?

26 februari 2019 - door Veronique Vennekens

Het Europees Parlement wacht al sinds oktober 2017 op de Raad om tot een standpunt te komen in de ePrivacy verordening. Het Roemeens voorzitterschap zet er nu vaart achter en publiceerde net de derde compromistekst in minder dan een maand tijd.

Het voorstel wil de confidentialiteit van online communicatie beschermen en daarnaast toelaten dat persoonlijke gegevens van burgers gebruikt kan worden als ze hun toestemming hebben gegeven. Vooral dataretentie, het opslaan van telefonie- en internetgegevens, blijft een delicaat punt in de gesprekken tussen de lidstaten.

Lees de laatste tekst van het Roemeens voorzitterschap hier.

Wanneer mag de overheid jouw communicatie- en locatiegegevens verwerken?

Dataretentie kan in specifieke gevallen

In december 2016 besliste het Europees Hof van Justitie dat nationale wetgeving rond het algemeen opslaan van alle verkeersgegevens en locatiegegevens die betrekking hebben op elektronische communicatie illegaal is. Zelfs als het dient om misdaad te bestrijden.

Na lange discussies is het voorzitterschap met het voorstel gekomen om de inhoud van elektronische communicatie en informatie die opgeslagen staat op een toestel toegankelijk te maken in deze specifieke gevallen:

  1. Algemene veiligheid
  2. Tegengaan van misdaad
  3. Andere belangrijke doelstellingen van algemeen belang
  4. Bescherming van personen of de rechten en vrijheden van anderen
  5. Uitvoering van rechterlijke verzoeken

De tekst maakt het mogelijk om dienstverleners te verplichten om de gegevens langer op te slaan dan nodig is voor het verzenden van het bericht.

De nieuwe tekst verfijnt de overeenkomst over cookies als basis voor gerichte advertenties. Het verwijst naar de technische middelen om ‘specifieke en geïnformeerde’ toestemming te verkrijgen zonder dat er een ‘toestemmingsmoeheid’ ontstaat. Webbrowsers en dienstverleners worden aangespoord om gebruikers gemakkelijk hun ‘witte lijsten’ te laten aanpassen en hun toestemming in te trekken.

Lees hier het oorspronkelijke voorstel van de Europese Commissie.

Jouw VLEVA-contact voor dit thema

Maak een account aan

Volg ons