U heeft thema's geselecteerd om te volgen, maar deze worden niet opgeslagen zolang u niet bent ingelogd. Login of registreer om deze thema's te blijven volgen.

Raad neemt standpunt in over Digital Europe

07 december 2018 - door Simon De Wachter

De Raad heeft een partiële algemene oriëntatie aangenomen over het Digital Europe programma. Dit nieuw subsidieprogramma dat vanaf 2021 zal starten, moeten de digitale transformatie van Europese maatschappijen en economieën ondersteunen.

Raad neemt standpunt in over Digital Europe

Digital Europe

Het Digital Europe programma zal projecten ondersteunen op vijf gebieden:

  1. supercomputers, die positieve effecten moet hebben op domeinen zoals gezondheidszorg, veiligheid van auto’s en hernieuwbare energie.
  2. artificiële intelligentie, waardoor publieke overheden en de kleinste bedrijven gemakkelijk toegang zullen krijgen tot testfaciliteiten en het gebruik van AI verder verspreid zal worden. 
  3. cybersecurity, cyber defence en splinternieuwe uitrusting.
  4. geavanceerde digitale vaardigheden bevorderen bij de huidige en toekomstige werkkrachten, zowel bij KMO’s als publieke overheden.
  5. breed gebruik van digitale technologieën, met een belangrijke rol voor het netwerk van Digital Innovation Hubs die bedrijven en overheden technologische expertise moet verschaffen.

In zijn partiële algemene oriëntatie schept de Raad onder meer duidelijkheid over de implementatie en governance van het programma. De budgetten en horizontale acties zijn nog niet vastgelegd, dit hangt af van de onderhandelingen over het volledige MFK.

Volgende stappen

De interinstitutionele onderhandelingen (trilogen) met het Europees Parlement zullen naar verwachting snel van start kunnen gaan, aangezien de ITRE commissie zijn standpunt reeds op 21 november heeft ingenomen.

Lees hier het persbericht van de Raad.
 

Jouw VLEVA-contact voor dit thema

Maak een account aan

Volg ons