U heeft thema's geselecteerd om te volgen, maar deze worden niet opgeslagen zolang u niet bent ingelogd. Login of registreer om deze thema's te blijven volgen.

Ook Duits voorzitterschap kan geen doorbraak forceren voor ePrivacy

25 november 2020 - door Veronique Vennekens

Het Duits voorzitterschap is al het achtste voorzitterschap dat er niet in slaagt om de Raad tot een gezamenlijk standpunt te krijgen over de privacy van online communicatie.

  • Het Duitse voorzitterschap heeft 5 compromisteksten voorgelegd aan de Raadswerkgroep, allemaal zonder succes.
  • Enkele lidstaten geven aan dat de teksten van het Fins voorzitterschap een goed startpunt zijn om het opnieuw te proberen.
  • Lees het vooruitgangsrapport van dit dossier hier.
Ook Duits voorzitterschap kan geen doorbraak forceren voor ePrivacy

ePrivacy dossier was prioriteit voor Duits Voorzitterschap

Vanaf het begin van het Duits Voorzitterschap hadden de Duitsers het duidelijk gemaakt dat tot een akkoord komen rond ePrivacy hoog op hun agenda stond. Maar net zoals hun zeven voorgangers zijn ze hier niet in geslaagd. Ze hebben nochtans vijf verschillende compromisteksten voorgelegd aan de Raadswerkgroep voor telecom.

De richtlijn zou de huidige richtlijn over privacy en elektronische communicatie vervangen. De bedoeling is dat ook bellen of instant messaging-diensten zoals Whatsapp mee opgenomen worden in de richtlijn.

Wat zijn de struikelblokken?

De laatste compromistekst schrapte het begrip gerechtvaardigd belang als rechtsgrondslag voor het verwerken van metadata zonder toestemming. Het schrapte ook alle verwijzingen naar dataretentie en de strijd tegen kinderpornografie. Verschillende lidstaten vonden dat de tekst te beperkend was tegenover innovatie en de toestemming voor het verwerken van metadata.

Tegelijkertijd zijn er ook veel lidstaten die de voorzieningen voor dataretentie willen behouden. Andere lidstaten willen dan weer meer uitzonderingen voor veiligheidsgerelateerde zaken. 

De fakkel wordt nu doorgegeven aan het volgende voorzitterschap van de Raad om tot een akkoord te komen tussen de lidstaten.

Lees het vooruitgangsrapport van dit dossier hier.

Jouw VLEVA-contact voor dit thema

Maak een account aan

Volg ons