Is de race naar Europese chips ingezet?
Tijdens de State of the Union kondigde Europees Commissie voorzitster Ursula von der Leyen een nieuw wetgevend initiatief aan voor 2022: de European Chips Act. Met dit nieuw initiatief wil de Europese Commissie een gezamenlijk ecosysteem creëren voor het ontwerp en de productie van elektronische of halfgeleiderchips. Hiermee wil ze de EU weer op de voorgrond van de wereldwijde halfgeleidermarkt plaatsen.
- De European Chips Act is een nieuw wetgevend initiatief dat we mogen verwachten in 2022.
- Het initiatief bestaat uit een drieledige strategie.
- Vlaanderen zal deelnemen aan een nieuw IPCEI (Important Projects Common European Interest) rond microelectronics.
Europese visie en strategie
Chips zijn een strategisch onderdeel in elke industriële keten. Lidstaten zijn momenteel nationale strategieën aan het uitwerken om industriële en productiecapaciteiten te ontwikkelen om hun afhankelijkheid ten opzichte van chipproducent Azië te verminderen.
Met de European Chips Act kunnen deze nationale inspanningen worden geïntegreerd in een samenhangende Europese visie en strategie. Het zal ook een kader bieden om een wedloop naar nationale overheidssubsidies te voorkomen, voorwaarden te scheppen om de Europese belangen te beschermen en Europa stevig in het mondiale geopolitieke landschap te plaatsen.
Drieledige strategie
De European Chips Act is gebaseerd op de recente European Semiconductor Alliance. Ze wordt onderverdeeld in 3 dimensies:
- Ontwikkeling van een European Semiconductor Research Strategy (zoals het bekende onderzoekscentrum Imec);
- Creëren van een gezamenlijk plan om de Europese productiecapaciteit te vergroten;
- Kader voor internationale samenwerking en partnerschappen uitbouwen.
IPCEI
Op dinsdag 14 september vond in de Groep Concurrentievermogen, groei en industrie van de Raad van de EU een debat plaats over de totstandkoming van een IPCEI genaamd Microelectronics 2. Vooralsnog is er weinig informatie beschikbaar. Tijdens de uitwisselingen benadrukten de delegaties de noodzaak om voor alle lidstaten open toegang tot het IPCEI te waarborgen. Ook Vlaanderen neemt deel aan IPCEI-Microelectronics.
Het initiatief zal naar verwachting in de eerste helft van 2022 worden gepresenteerd. Ter herinnering: eind 2020 hadden verschillende lidstaten een verklaring medeondertekend om een IPCEI voor halfgeleiders op te richten in het licht van tekorten en afhankelijkheid in de EU.
Ben je benieuwd naar de mening van enkele EU-experts over de State of the Union? Herbekijk hier de opname of lees het verslag.
Lees hier de intentieverklaring voor 2022 van de Europese Commissie.