U heeft thema's geselecteerd om te volgen, maar deze worden niet opgeslagen zolang u niet bent ingelogd. Login of registreer om deze thema's te blijven volgen.

Europese verklaring over digitale rechten en beginselen

28 januari 2022 - door Ute De Meyer

In de mededeling over het digitale kompas werd aangekondigd dat de Commissie in een interinstitutionele verklaring een reeks digitale beginselen en rechten zal presenteren. Deze ontwerpverklaring stelde de Europese Commissie eergisteren voor aan het Europees Parlement en de Raad. Hiermee probeert ze duidelijk te maken wat de digitale transformatie precies betekent.

  • Fundamentele rechten moeten ook online geldig zijn.  
  • Lidstaten en het EU-niveau zouden verantwoordelijk zijn voor de promotie en uitvoering van de beginselen.
  • Men verwacht een goedkeuring door de Raad en het EP in de zomer.
Europese verklaring over digitale rechten en beginselen

Respect voor EU-waarden en -rechten offline en online 

De Commissie wil met de ontwerpverklaring over digitale rechten en beginselen de digitale transformatie in de goede richting leiden. Zo is ze van mening dat Europese waarden en rechten & vrijheden zowel offline als online gerespecteerd moeten worden. De ontwerpverklaring is gebaseerd op 6 principes, namelijk:

  1. mensen en hun rechten centraal stellen,
  2. solidariteit en inclusie,
  3. online-keuzevrijheid,
  4. deelname in de digitale openbare ruime bevorderen,
  5. meer veiligheid en inspraak voor personen,
  6. de duurzaamheid van de digitale toekomst.

Beleidsmakers, bedrijven en de industrie zullen rekening moeten houden met het referentiekader en bovenstaande principes wanneer zij een nieuwe technologie lanceren. Met de Digital Services Act, de uitrol van 5G en de wetgeving over artificiële intelligentie, is de EU al bezig met normen en praktische antwoorden te voorzien op de verschillende principes in de Verklaring. 

Voor de promotie en de uitvoering van de beginselen kijkt de Commissie zowel naar de lidstaten, als het Europees niveau. Om ervoor te zorgen dat de verklaring tot concrete effecten op het terrein leidt, heeft de Commissie in september voorgesteld om toezicht te houden op de vorderingen, lacunes te evalueren en maatregelen aan te bevelen in een jaarverslag over de "Staat van het digitale decennium". 

De gezamenlijke bekrachtiging door het Parlement en de Raad wordt tegen de zomer verwacht. 

Lees hier de perstekst.
Lees hier de Europese verklaring over digitale rechten en beginselen.

 

Jouw VLEVA-contact voor dit thema

Maak een account aan

Volg ons