U heeft thema's geselecteerd om te volgen, maar deze worden niet opgeslagen zolang u niet bent ingelogd. Login of registreer om deze thema's te blijven volgen.

Een Europese aanpak voor het gebruik van mobiele applicaties en data bij exit coronacrisis?

10 april 2020 - door Simon De Wachter

De Europese Commissie geeft aanbevelingen voor een Europese aanpak voor het gebruik van mobiele applicaties en data om de coronacrisis te overwinnen. Deze moet:

  • Voldoen aan de EU-regels
  • Goed gecoördineerd worden

Wat staat er in de aanbevelingen en wat zijn de volgende stappen? Dat lees je in dit artikel!

Een Europese aanpak voor het gebruik van mobiele applicaties en data bij exit coronacrisis?

Aanbevelingen over gebruik mobiele applicaties en data tijdens coronacrisis

Digitale tools kunnen een belangrijke rol spelen bij de graduele opheffing van de quarantainemaatregelen. De aanbeveling van de Commissie schetst een proces voor de ontwikkeling van een toolbox samen met de lidstaten, die focust op:

  • Een pan-Europees gecoördineerde benadering voor het gebruik van mobiele applicaties. Dat om burgers te waarschuwen om social distancing te bewaren en om contact te vermijden of op te sporen.  
  • Een gezamenlijke aanpak voor de modellering en voorspelling van de verspreiding van het virus via mobiele data over locatie.

De aanbeveling schenkt ook aandacht aan belangrijke principes voor gebruik van deze apps en data, zoals veiligheid van data, privacy en bescherming van data.

Volgende stappen

De lidstaten en de Europese Commissie zullen een toolbox ontwikkelen voor een pan-Europese benadering voor het gebruik van mobiele applicaties tegen 15 april. Dat in samenwerking met het European Data Protection Board. De Commissie zal de lidstaten ook ondersteunen met betrekking tot veiligheid van data en privacy.

De lidstaten moeten tegen 31 mei rapporteren over de acties die ze hebben genomen. Die maatregelen moeten ook toegankelijk zijn voor peer review door andere lidstaten en de Commissie. Vanaf juni zal de Commissie de situatie beoordelen in de vorm van periodieke rapporten, met aanbevelingen voor verdere acties en/of de opheffing van maatregelen.

Persbericht Europese Commissie
 

Jouw VLEVA-contact voor dit thema

Maak een account aan

Volg ons