U heeft thema's geselecteerd om te volgen, maar deze worden niet opgeslagen zolang u niet bent ingelogd. Login of registreer om deze thema's te blijven volgen.

New Deal voor consumenten kan naar trialoog

04 maart 2019 - door Veronique Vennekens

Het pakket ‘New Deal for Consumers’ moet de online en offline rechten van consumenten versterken en hen beschermen tegen oneerlijke commerciële praktijken. De Raad heeft het Roemeens voorzitterschap groen licht gegeven om te starten met de onderhandelingen met het Europees Parlement. Er is nog geen datum vastgelegd voor de eerste ronde.

Lees hier het onderhandelingsmandaat van de Raad.

New Deal voor consumenten kan naar trialoog

Lidstaten behouden 14-dagen herroepingsrecht

De Raad ondersteunt de toename van geharmoniseerde maximumstraffen die autoriteiten mogen opleggen aan bedrijven in het geval van grensoverschrijdende inbreuken. Dit zou 4% van de jaaromzet in elk land zijn. Er zijn wel enkele voorwaarden toegevoegd:

  • lidstaten kunnen deze sancties enkel opleggen als de criteria indicatief en niet gelimiteerd zijn
  • er moet gecoördineerde actie ondernomen zijn door het netwerk van nationale consumentenbescherming autoriteiten

De tekst biedt consumenten het recht om een contract te beëindigen of individuele compensatie te krijgen als ze bedrogen werden door oneerlijke commerciële praktijken. Hieronder valt ook agressieve marketing. De compensatie moet proportioneel en effectief zijn en ongeacht welke compensatiemiddelen de EU of een lidstaat aanbieden.

De transparantie van digitale platformen, online vergelijkingen en zoekmachines moet zorgen voor beter geïnformeerde consumenten. Vooral wanneer het over de parameters gaat die gebruikt worden om aanbiedingen te rangschikken en wie de verkoper is: een bedrijf of individu.

De Raad wil, net als het Europees Parlement, de veertien dagen bedenktijd voor online aankopen behouden. De Europese Commissie wilde dit schrappen. Tot slot verduidelijkt de tekst ook dat de Raad de dubbele standaard in kwaliteit van voeding dat verkocht wordt onder dezelfde merknaam verboden wordt in de EU als het bedrijf dit niet kan verantwoorden.

Lees hier alle originele voorstellen van de Europese Commissie.

Lees hier het onderhandelingsmandaat van de Raad.

Jouw VLEVA-contact voor dit thema

Maak een account aan

Volg ons