U heeft thema's geselecteerd om te volgen, maar deze worden niet opgeslagen zolang u niet bent ingelogd. Login of registreer om deze thema's te blijven volgen.

Laatste poging om een akkoord te bereiken over belasting op online adverteren

11 maart 2019 - door Veronique Vennekens

Op 12 maart ondernemen de ministers van Financiën een laatste poging om tot een akkoord te komen over een belasting op online adverteren. Sinds december worden de discussies gevoerd op basis van een Frans-Duitse tekst over een belasting op online adverteren in plaats van de tekst van de Europese Commissie over een Digital Services Tax (DST).

Volgens een bron is het niet de bedoeling om op 12 maart effectief een discussie te houden of een akkoord te bereiken. Het Roemeens voorzitterschap wil hiermee enkel laten zien dat er niets meer gedaan kan worden en dat het voorstel de pauze-knop moet indrukken.

Laatste poging om een akkoord te bereiken over belasting op online adverteren

Frankrijk lanceert eigen belasting

De Franse minister van financiën, Bruno Le Maire, gelooft ook niet dat de lidstaten tot een akkoord zullen komen. Frankrijk lanceerde een eigen project voor de belasting van grote digitale bedrijven.

Ierland, Finland, Denemarken en Zweden zijn nog steeds tegen het voorstel. Sommige kleine lidstaten zijn sceptisch over de lage inkomsten dat zo’n belasting voor hen weinig zou opbrengen in vergelijking met de kosten van de implementatie. Zij willen een herziening van de belastingdrempels.

Compromistekst van een belasting die waarschijnlijk niet zal bestaan

De laatste compromistekst rond het voorstel laat zien hoe ver de technische onderhandelingen over de belasting staan.

  • Het belastingtarief blijft 3% en is alleen van toepassing op inkomsten die komen uit het plaatsen van advertenties op digitale platforms
  • De belasting is van toepassing op grote bedrijven met een jaarlijkse wereldwijde omzet van meer dan 750 miljoen euro, waarvan alleen 50 miljoen euro belastbaar is in de EU.
  • Lidstaten mogen nationale maatregelen nemen op dit gebied, zolang dat ze niet dezelfde diensten belasten als de Europese belasting en niet gelimiteerd zijn tot digitale bedrijven.
  • Anti-misbruik clausule: belastingbetalers kunnen de belasting niet omzeilen via specifieke regelingen met betrekking de verkoop van data

De kans dat deze tekst wordt aangenomen op 12 maart is zeer klein. Waarschijnlijk zullen enkele lidstaten een eigen belasting introduceren, zoals Frankrijk, en wachten op de uitkomst van de gesprekken op het OESO-niveau.

Jouw VLEVA-contact voor dit thema

Maak een account aan

Volg ons