U heeft thema's geselecteerd om te volgen, maar deze worden niet opgeslagen zolang u niet bent ingelogd. Login of registreer om deze thema's te blijven volgen.

Kroatisch voorzitterschap verwacht geen CCCTB-wonder

07 januari 2020 - door Veronique Vennekens

Het Kroatisch voorzitterschap is ambitieus in het afsluiten van haast alle lopende dossiers in de Raad, uitgezonderd… de belastingdossiers.

  • Het vorige voorzitterschap heeft al een heleboel belastingdossiers kunnen afronden.
  • De hervorming naar een definitief btw-regime en de geconsolideerde vennootschapsbelasting (CCCTB) zitten al maanden geblokkeerd in de Raad.
  • Het Kroatisch voorzitterschap plant wel gesprekken rond de dossiers in de ECOFIN Raad.

Lees hier de prioriteiten van het Kroatisch voorzitterschap.

Kroatisch voorzitterschap verwacht geen CCCTB-wonder

Btw en CCCTB geblokkeerd

De Kroaten geven in hun prioriteiten aan dat ze willen werken aan een modern belastingsysteem dat gebaseerd is op transparante, efficiënte en duurzame procedures die juridische zekerheid bieden. Maar ze maken dus geen beloftes over vooruitgang in openstaande dossiers.

Begrijpelijk, vermits enkel de moeilijkste dossiers nog op tafel liggen. Dit staat voorlopig op de agenda van de ECOFIN Raad:

  • 17 maart: debat over definitief btw-regime en hervorming btw-tarieven
  • 19 mei: debat of voortgangsrapport over geconsolideerde vennootschapsbelasting (CCCTB)

Opvallend: in het programma en in de agenda van de ECOFIN Raad staat nergens het voorstel van de landenrapportering voor bedrijven (country by country reporting). Kroatië was tijdens de mededingingsraad van 28 november één van de 12 lidstaten die tegen het voorstel waren. Ze hadden nochtans beloofd dat tijdens hun voorzitterschap er toch verder gezocht werd naar een oplossing die voldoende juridische zekerheid bood. Daar is voorlopig dus nog geen sprake van.

Lees hier de prioriteiten van het Kroatisch voorzitterschap.

Jouw VLEVA-contact voor dit thema

Maak een account aan

Volg ons