U heeft thema's geselecteerd om te volgen, maar deze worden niet opgeslagen zolang u niet bent ingelogd. Login of registreer om deze thema's te blijven volgen.

Europese Commissie lanceert Europees Single Window voor douane

09 november 2020 - door Veronique Vennekens

De Europese Commissie heeft een wetgevend initiatief gelanceerd om een ‘Single Window’ voor douane op te zetten.

  • Het voorstel vervangt alle verschillende formaliteiten met verschillende autoriteiten door één online portaal.
  • Europese bedrijven besparen zichzelf zo’n 690 miljoen euro aan kosten door douaneformaliteiten in de eerste 7 jaar.
  • Je kan nog feedback geven op het voorstel tot 30 december.

Lees het volledige voorstel hier.

Europese Commissie lanceert Europees Single Window voor douane

Wat doet een Single Window voor douane?

Sommige goederen die de EU binnenkomen moet meerdere formaliteiten doorlopen bij verschillende autoriteiten. Het gaat dan vooral over gezondheid, veiligheid, milieu, landbouw, visserij, internationaal erfgoed en markttoezicht. Die procedure neemt vaak veel tijd in voor zowel bedrijven als autoriteiten.

De voorgestelde één loket service zorgt ervoor dat bedrijven alle grensformaliteiten kunnen afronden in één portaal in een bepaalde lidstaat. Douane- en andere autoriteiten kunnen dan automatisch controleren of de goederen voldoen aan de Europese vereisten.

De Commissie schat dat bedrijven de eerste 7 jaar van het bestaan van het portaal zo’n 690 miljoen euro aan douaneformaliteiten kunnen besparen. De jaren daarna spreken ze van 140 tot 200 miljoen euro per jaar.

Hoe pakt de Commissie dit aan?

Het voorstel is nog maar de eerste stap in de creatie van dit loket. De bedoeling is om het gradueel te implementeren over de komende 10 jaar. Eerst zal de Commissie een juridische basis moeten opzetten om elke lidstaat te verplichten om het huidige pilootproject ‘EU CSW-CERTEX’ te gebruiken.

Lidstaten moeten dan zelf een nationaal ‘single window’ opzetten zodat bedrijven informatie over de goederen die ze exporteren of importeren hierin kunnen uploaden. Die nationale portalen zullen dan via het ‘EU CSW-CERTEX’ systeem gekoppeld worden aan elkaar zodat alle bevoegde autoriteiten toegang hebben tot de relevante data.

Wie gaat dat betalen?

Alle kosten die gelinkt zijn aan het ontwikkelen, integreren en uitvoeren van het EU CWS-CERTEX systeem wordt gedragen door de Europese Commissie. Lidstaten moeten alle kosten dragen die gerelateerd zijn aan de interfaces van de nationale portalen.

Het geld dat nodig is in dit wetgevend voorstel zal gedekt worden door het budget van het Douane Programma in het volgende meerjarig financieel kader. De effectieve implementatie van het initiatief hangt dus af van de lopende onderhandelingen over dit kader.

Lees het volledige voorstel hier.

Jouw VLEVA-contact voor dit thema

Maak een account aan

Volg ons