U heeft thema's geselecteerd om te volgen, maar deze worden niet opgeslagen zolang u niet bent ingelogd. Login of registreer om deze thema's te blijven volgen.

Verwacht geen akkoord over InvestEU voor Europese Verkiezingen

20 maart 2019 - door Veronique Vennekens

Nadat vorige week het Roemeens voorzitterschap eindelijk een volledig onderhandelingsmandaat kreeg, leek er schot in de zaak te komen. Toch verwachten de onderhandelaars van het Europees Parlement niet dat er snel een akkoord zal zijn tussen de instellingen over het InvestEU voorstel. Sterker nog, er is volgens hen geen enkele reden om het af te ronden voor de verkiezingen.

Er liggen nog te veel vragen open. Waaronder de fel besproken locatie van het secretariaat van het InvestEU programma.

Update: op 20 maart werd tegen de verwachtingen toch een akkoord gesloten. Lees er hier alles over.

Lees hier het originele voorstel van de Europese Commissie.

Verwacht geen akkoord over InvestEU voor Europese Verkiezingen

EIB wil niet dat Europese Commissie voor bank speelt

De Europese Investeringsbank en de Europese Commissie hadden de kans gekregen om zelf tot een akkoord te komen over de locatie van het secretariaat. De EIB vindt dat de Europese Commissie geen bank rol kan opnemen en de Europese Commissie argumenteert dat ze al verschillende instrumenten succesvol hebben gecoördineerd in het verleden. De twee kwamen er maar niet uit.

Uiteindelijk hakten de lidstaten de knoop door: het secretariaat zal in de EIB ondergebracht worden. Enkele kleine lidstaten (waaronder België) waren hier niet mee akkoord, maar dit was niet voldoende om het standpunt tegen te houden.

Europees Parlement wil InvestEU bij Europese Commissie

Met het officiële standpunt van de lidstaten onder de arm gingen de onderhandelaars van de Raad aan tafel zitten met het Parlement. Na vier rondes onderhandelen is er nog veel onzekerheid.

Het Europees Parlement vreest voor een belangenconflict bij de selectie van de projecten en de toegang tot commerciële data van geselecteerde projecten, indien het secretariaat bij de EIB wordt ondergebracht. De onderhandelaars verwachten dat het Roemeens voorzitterschap zal toegeven op dit punt als de MEPs de competenties toegeschreven aan de EIB goedkeuren.

Het Europees Parlement wil daarnaast een grotere rol voor nationale ontwikkelingsbanken in de advies ‘hub’. Tot slot is er nog discussie over de juridische bewoording van de focus op investeringen om klimaatverandering tegen te gaan. Het Europees Parlement wil bovendien dat 40% van de gesteunde projecten over klimaatoplossingen gaan. De lidstaten houden het liever op 30%.

Update: op 20 maart werd tegen de verwachtingen toch een akkoord gesloten. Lees er hier alles over.

Jouw VLEVA-contact voor dit thema

Maak een account aan

Volg ons