U heeft thema's geselecteerd om te volgen, maar deze worden niet opgeslagen zolang u niet bent ingelogd. Login of registreer om deze thema's te blijven volgen.

Nieuw MFK voorstel op komst

31 maart 2020 - door Simon De Coster

De Europese Commissie werkt aan een nieuw MFK voorstel

  • Integratie van een stimuluspakket op lange termijn
  • Green Deal en digitale transformatie blijven essentieel
  • Michel overlegt met individuele lidstaten
Nieuw MFK voorstel op komst

De Europese Commissie werkt aan een nieuw voorstel voor een meerjarenbegroting. Dat gebeurt op vraag van de Europese Raad. Die vroeg na de top van 26 maart om een stimuluspakket voor te bereiden als reactie op het corona-virus.

MFK als investeringsbron

Von der Leyen wil dit stimuluspakket integreren in het nieuwe MFK. Dat MFK vormt volgens haar namelijk één van de fundamenten voor steunmaatregelen en investeringen op lange termijn. Ze werkt daarom aan een nieuw voorstel dat rekening houdt met de economische impact van het corona-virus. Volgens von der Leyen moet het voorstel ‘de cohesie doorheen de Unie verzekeren’.

Op die manier wil de Europese Commissie ook tegemoet komen aan de kritiek die er de voorbije weken was, en de verdeeldheid tussen verschillende lidstaten over hoe de crisis aan te pakken.

De Green Deal en digitale transformatie blijven in het nieuwe voorstel de fundamentele investeringsprioriteiten. Volgens von der Leyen is dit echter niet contradictorisch met de nieuwe uitdagingen. Bovendien wordt er ook gewerkt aan een grote flexibiliteit tussen de verschillende fondsen.

Nieuwe MFK top?

Ondertussen blijft Charles Michel, na de mislukte top eind februari, overleg plegen met alle lidstaten. Op basis daarvan kan hij inschatten wanneer het opportuun is een nieuwe MFK-top te organiseren. De Europese Raad moet het MFK namelijk unaniem goedkeuren. In februari mislukte dit omdat de 'zuinige vier' (Nederland, Denemarken, Zweden en Oostenrijk) een kleiner budget willen dan de andere lidstaten.

Nadien moet ook het Europees Parlement haar goedkeuring geven. Voorlopig is er nog geen zicht op een mogelijke datum voor een nieuwe top.

Jouw VLEVA-contact voor dit thema

Maak een account aan

Volg ons