U heeft thema's geselecteerd om te volgen, maar deze worden niet opgeslagen zolang u niet bent ingelogd. Login of registreer om deze thema's te blijven volgen.

Kritiek op Fins MFK-document

11 december 2019 - door Simon De Coster

Tijdens de Europese Raad van 12-13 december bespreken de Europese regeringsleiders het Meerjarig Financieel Kader van de Europese Unie 2021-2027. Er wordt geen doorbraak verwacht.

  • Lidstaten mijlenver uit elkaar
  • Extra top in februari?
  • Michel wil constructieve dialoog
Kritiek op Fins MFK-document

Begin december publiceerden de Finnen een nieuw onderhandelingsdocument. Daarin stonden voor het eerst concrete cijfers waarmee naar een akkoord toe gewerkt moest worden. Het document dient als leidraad voor de Europese Raad van 12-13 december. Tijdens de Raad Algemene Zaken van 10 december bleek echter al snel dat een akkoord niet voor meteen is.

Ongeveer alle lidstaten bekritiseren het Fins document. De totale grootte van het budget in het voorstel (1,07% van het BNI) blijft een doorn in het oog van de netto-betalers. De bijkomende besparingen op cohesie kunnen dan weer voor de cohesielanden niet door de beugel. Andere lidstaten bekritiseren op hun beurt de verlaging van bijvoorbeeld het migratiebudget.

Ook de Europese Commissie is kritisch. Commissaris voor Budget Johannes Hahn betreurt de bijkomende besparingen ten opzichte van het Commissievoorstel.  Commissaris Maroš Šefčovič stelt zelfs voor om een extra top te houden over het MFK in februari.

Nieuwe eigen middelen?

Verschillende lidstaten benadrukken bovendien de nood aan nieuwe eigen middelen. Onder meer Frankrijk, Spanje, Italië en Portugal denken dat zo'n nieuwe middelen een akkoord zouden vergemakkelijken. Extra middelen zouden de besparingen namelijk enigszins kunnen verzachten. Ook het Europees Parlement is groot voorstander van nieuwe eigen middelen. Polen kant zich dan weer tegen het Finse voorstel van een bijdrage op basis van de hoeveelheid niet-gerecycleerd plastic verpakkingen.

Enter Charles Michel

Ook kersvers ‘Europees President’ Charles Michel gaat op zoek naar een innovatief voorstel om tot een akkoord te komen. Michel ziet in het debat vooral een uitdaging om een totaalbudget te vinden dat binnen ieders financiële capaciteiten past én dat gebalanceerd is tussen traditionele domeinen (cohesie en landbouw) en nieuwe ambities en uitdagingen zoals innovatie en migratie.

Hij hoopt tijdens de Europese Top van 12 en 13 december op een constructief gesprek tussen de staats- en regeringsleiders. Volgens hem moet iedereen vooruit kijken en de reeds bestaande meningen naast zich neer leggen om dichter bij elkaar te komen in de onderhandelingen.

Jouw VLEVA-contact voor dit thema

Maak een account aan

Volg ons