U heeft thema's geselecteerd om te volgen, maar deze worden niet opgeslagen zolang u niet bent ingelogd. Login of registreer om deze thema's te blijven volgen.

België wil meer budget voor Interne Markt Programma

10 december 2018 - door Veronique Vennekens

De Europese Commissie stelde een programma voor de interne markt voor in het kader van het meerjarig financieel kader (MFK) 2021-2027. Het programma - met een budget van 4 miljard euro - bevat vijf programma’s die zich richten op het versterken van het functioneren van de interne markt, de competitiviteit van bedrijven en consumentenbescherming.

De EU-ministers van economie hebben een standpunt ingenomen over dit voorstel. Ze leggen de focus op de toerismesector, meer steun voor kmo’s via COSME en InvestEU en betere bescherming van Europese consumenten tegen verschillende kwaliteit van hetzelfde product binnen de interne markt.

België wil meer budget voor Interne Markt Programma

Verschillende kwaliteitsstandaarden voedingssector prioritair voor EU-ministers

De ministers van de EU-lidstaten hebben een specifieke verwijzing van de plant-, dier- en voedingssector laten opnemen in de titel van de verordening en de omschrijving van het onderwerp van het voorstel. Op die manier hopen ze ook meer budget te kunnen toewijzen aan de strijd tegen de dubbele standaarden in deze sectoren.

Als doelstelling moet het nieuwe programma ervoor zorgen dat ongelijkheden voorkomen worden in de interne markt en dat de kmo’s meer ondersteund moeten worden, zeker in de toerismesector. Er is volgens de lidstaten nood aan het versterken van de digitale vaardigheden van kmo’s. Daarnaast willen ze in dit programma de bezorgdheden van de consumenten met betrekking tot dubbele standaarden in de voedingsindustrie aanpakken.

België wil meer budget

België liet tijdens zijn interventie in de Raad optekenen dat 4 miljard euro niet voldoende is voor het Interne Markt programma gezien de doelstellingen ervan.

Verschillende lidstaten vragen de Commissie ook om meer aandacht te hebben voor de industrie in het kader van de stijgende concurrentie uit China en de Verenigde Staten. Bij het opmaken van beleidsvoorstellen moet de industrie ook mee in het achterhoofd gehouden worden. Industriebeleid was geen prioriteit voor deze Europese Commissie. Tot grote ergernis van enkele lidstaten.

Lees het oorspronkelijke voorstel van de Commissie hier.

 

Jouw VLEVA-contact voor dit thema

Maak een account aan

Volg ons