U heeft thema's geselecteerd om te volgen, maar deze worden niet opgeslagen zolang u niet bent ingelogd. Login of registreer om deze thema's te blijven volgen.

“Werken bij VLEVA is altijd afwisselend”

24 juni 2019 - door Grete Hellemans

De afgelopen twee maanden kwam Nona Jacobs het VLEVA-team versterken. Als stagiaire was ze voor ons een grote steun. Maar uiteraard was het ook voor haar een leerrijke ervaring. ‘Europa’ en het ‘Vlaamse middenveld’ hebben nu net iets minder geheimen voor Nona.

Placeholder

Hoe ben je ertoe gekomen om bij VLEVA stage te lopen?

“Ik was net enkele maanden in het buitenland geweest. Bij thuiskomst ging ik op zoek naar een boeiende job om een eerste ervaring op te doen.”

“Ik zag de vacature en was meteen enthousiast. Dat ik ook zou mogen werken rond de thema’s klimaat, milieu en energie gaf voor mij de doorslag.”

“Bovendien liep een vriendin van me al eerder stage bij VLEVA. Ik wist dat het een leuke werkplek was. Dus lang heb ik niet getwijfeld!”

Wat zal jou het meest bijblijven van de stage?

“Je komt bij VLEVA in een heel leuk team terecht. Iedereen ontving me met open armen. Ik kon ook alles vragen aan de collega’s. De sfeer was in het algemeen gewoon top. In een klein team van slechts 10 mensen leer je elkaar natuurlijk meteen goed kennen.”

“Het werk is altijd heel afwisselend: artikels schrijven, de Europese beleidsagenda opvolgen, naar evenementen en vergaderingen gaan, en ga zo maar door.”

“Ik kreeg de kans om aan verschillende events over uiteenlopende topics deel te nemen. Vooral het verkiezingsdebat der Lage Landen, waarbij het evenement live werd uitgezonden, was een erg interessante avond.”

“Ik ben geen enkele dag met tegenzin richting VLEVA vertrokken.”

Wat heb je geleerd tijdens de stage?

“Ik weet nu beter hoe de EU precies werkt. Tijdens mijn studie Politieke Wetenschappen leerde ik uiteraard al wat. Maar in de praktijk is het toch iets anders wanneer je je buigt over specifieke thema’s en dossiers.”

“Verder leerde ik het belang van goed netwerken. Het is niet meteen mijn favoriete bezigheid, maar het is wel noodzakelijk om goede contacten te onderhouden.”

“En even erg praktisch: ik leerde een heleboel nieuwe afkortingen en termen. Daar wordt bij VLEVA serieus mee gegoocheld. Ik had geen idee waarover het ging: NCP, AAVR EU, BBL, VVSG, … Ondertussen gebruik ik ze zelf ook.”

Heb je nu een beter zicht op waar je later terecht wil komen?

“In tegenstelling tot sommige van mijn voorgangers, had ik geen specifieke EU-achtergrond. Een job met EU-focus was dan ook niet wat ik per se voor ogen had. Deze stage heeft alleszins mijn interesse in Europa versterkt.”

“Ik vond het enorm leerrijk om te werken rond de verschillende EU thema’s, en kon van dichtbij de vorderingen opvolgen. Als ik een leuke vacature met een EU-link tegenkom, zal ik dus zeker niet twijfelen om erop in te gaan.”

Wat neem je mee naar je volgende job(s)?

“Na deze stage, weet ik zeker dat er twee zaken zijn die ik erg belangrijk vind in een job. Dat zijn: een interessant takenpakket en een leuke werkomgeving. Dat zat beide goed bij VLEVA. Ik voelde me goed en vertrok met plezier richting mijn stage.”

“Bij toekomstige sollicitatiegesprekken zal ik dus zeker letten op de sfeer binnen een bedrijf.”

Maak een account aan

Volg ons