U heeft thema's geselecteerd om te volgen, maar deze worden niet opgeslagen zolang u niet bent ingelogd. Login of registreer om deze thema's te blijven volgen.

Von der Leyen I: Structuur en bevoegdheden

11 september 2019 - door Simon De Coster

Bijna vier maanden na de Europese verkiezingen maakt Ursula von der Leyen de details bekend over haar Commissie. Een divers en sterk team, zo omschrijft ze het zelf. Ze verdient alvast een pluim voor de genderbalans. 

Voor België krijgt Didier Reynders Justitie en Rechtsstaat toegewezen. En dus niet Begroting waarvoor hij aanvankelijk werd getipt. 

In september en oktober ondergaan alle kandidaat-commissarissen een hoorzitting in het Parlement. Eind oktober volgt een plenaire stemming over het hele College en pas dan gaat hun mandaat officieel in.

Von der Leyen I: Structuur en bevoegdheden

Structuur van het College

Von der Leyen drukt haar stempel op de hiërarchie binnen het College van Commissarissen. 

De Commissie telt acht vicevoorzitters maar drie ervan krijgen extra verantwoordelijkheden. Deze uitvoerende vicevoorzitters zijn verantwoordelijk voor één van de prioriteiten én bevoegd voor een specifiek thema.

Met de verdeling van de portefeuilles wil von der Leyen Europe dichter bij de burger brengen. Ook trekt von der Leyen de klimaatkaart. Waar er onder Juncker twee posten bestemd waren voor het klimaat, worden dat er nu drie. Een vicevoorzitter voor de Green deal, een commissaris voor Milieu en Oceanen en een commissaris voor Energie. 

Uitvoerend vicevoorzitters

Frans Timmermans (Nederland - S&D)

  • Verantwoordelijk voor de European Green Deal
  • Commissaris voor Klimaatbeleid

Nadat hij als Spitzenkandidaat naast de topjob als voorzitter van de Europese Commissie greep, is dit een mooie troostprijs. Met deze post bekleedt Timmermans immers een invloedrijke positie en legt hij de basis voor een klimaatneutraal Europa in 2050. 

Margrethe Vestager (Denemarken - Renew Europe)

  • Europa voorbereiden voor het digitale tijdperk
  • Commissaris voor Mededingingsbeleid

Haar bijnaam ‘tax lady’ heeft haar geen windeieren gelegd. Na 4 jaar Mededingingsbeleid krijgt Vestager erkenning voor haar inspanningen en loodst ze de EU door het digitale tijdperk. 

Valdis Dombrovskis (Letland - EPP)

  • Een economie die werkt voor de burgers
  • Commissaris voor Financiële Diensten

Het was wat onverwacht dat er een derde uitvoerend vicevoorzitter werd aangesteld. Zijn aanstelling herstelt de geografische balans en versterkt de positie van de EPP binnen de Europese Commissie. 

 

Vicevoorzitters

Josep Borell (Spanje): Hoge Vertegenwoordiger van de Unie (Een sterker Europa in de wereld). Spanje mag tevreden zijn met het nieuwe hoofd van de Europese diplomatie. 

Věra Jourová (Tsjechië): Waarden en transparantie. Een nieuwe post waarmee ze de strijd zal aangaan tegen verkiezingsfraude, cyberpesten en online oproepen tot geweld. Een weinig invloedrijke positie volgens analisten en oppositie. 

Margaritis Schinas (Griekenland): Bescherming van de Europese manier van leven. Een, in Europese kringen, ietwat rechts aanvoelende omschrijving voor Asiel en Migratie. Een belangrijke post voor Griekenland gezien de migratiecrisis en de onvoorspelbare houding van Turkije. 

Maroš Šefčovič (Slowakije): Interinstitutionele Relaties en Foresight. Hij zit voor de derde keer in de Commissie en was tot voor kort verantwoordelijk voor de Energie Unie. Hij behoudt wel de verantwoordelijkheid over de Europese Batterij Alliantie.

Dubravka Šuica (Kroatië): Democratie en Demografie. Zij zal ook de conferentie over de Toekomst van Europa leiden.

Commissarissen

Naast de vicevoorzitters zijn er nog 19 Commissarissen.

Johannes Hahn (Oostenrijk) – Begroting en Administratie. Een oude bekende binnen de Europese Commissie. Was verantwoordelijk voor Nabuurschapsbeleid en Uitbreiding.  Hij zal nu rechtstreeks rapporteren aan von der Leyen.

Didier Reynders (België) – Justitie en Rule of Law. Reynders neemt de fakkel over van Timmermans en gaat na of alle lidstaten de rechtsstaat respecteren. Als commissaris voor Justitie wordt het uitkijken naar zijn werk rond het ethische aspect van artificiële intelligentie, consumentenbescherming en gegevensbescherming. 

Mariya Gabriel (Bulgarije) – Innovatie en Jeugd. Voordien verantwoordelijk voor digitale economie en nu voor de toekomst van Horizon Europe. Het is nog onduidelijk of ook het DG voor onderwijs en het DG voor onderzoek zullen samensmelten. 

Stella Kyriakides (Cyprus) – Gezondheid. Zij zal strijden voor voldoende beschikbare en betaalbare geneesmiddelen en het leiderschap van de Europese farma-industrie wereldwijd bestendigen. 

Kadri Simson (Estland) – Energie. Een nieuw gezicht met een zware portefeuille. Als voormalig minister van economie en infrastructuur kan ze bogen op relevante ervaring in de Europese raad. 

Jutta Urpilainen (Finland) – Internationale Partnerschappen. Een nieuwe portefeuille die des te belangrijker wordt in tijden van handelsoorlogen. Toch zal de focus voornamelijk op de relatie met Afrika liggen. 

Sylvie Goulard (Frankrijk) – Interne Markt

Zij wordt ook verantwoordelijk voor het nieuwe DG Defence and Space Industry. Haar positie is niet onbesproken sinds haar naam opduikt in een onderzoek naar een fictieve tewerkstelling (fraude) in het Europees Parlement.  Benieuwd of de Europese parlementsleden haar hierover op de rooster gaan leggen. 

László Trócsányi (Hongarije) – Nabuurschapsbeleid en Uitbreiding. Een moeilijke portefeuille voor Hongarije omwille van de onenigheid binnen de EU. Servië is alvast wel tevreden met de portefeuille. 

Phil Hogan (Ierland) – Handel. Ook een oude bekende. Hij was voordien verantwoordelijk voor landbouw en plattelandsontwikkeling. 

Paolo Gentiloni (Italië) – Economie. Wetende dat Italië de laatste maanden op de vinger werd getikt omdat het niet voldeed aan de Europese begrotingsregels, lijkt dit een controversiële keuze.  De macht van Gentiloni wordt wellicht wat beperkt door de bevoegdheden van Dombrovskis. Von der Leyen hoopt met deze aanstelling de banden tussen Rome en Brussel opnieuw te versterken. 

Virginijus Sinkevičius (Litouwen) – Milieu en Oceanen. De benjamin onder de kandidaten en verantwoordelijk voor het actieplan circulaire economie. 

Nicolas Schmit (Luxemburg) – Jobs. Als voormalig minister voor werkgelegenheid en voormalig Europees parlementslid is hij de ideale kandidaat. 

Helena Dalli (Malta) – Gelijkheid. Kan ervaring voorleggen als minister voor gelijkheid in Malta tussen 2013 en 2019. 

Janusz Wojciechowski (Polen) – Landbouw. Een grote post voor Polen, want sinds 2004 is het land de grootste ontvanger van landbouwfondsen. Als lid van het Europese Rekenkamer loopt er naar hem een onderzoek voor fraude met reisonkosten. Reële kans dus dat het Parlement hem niet steunt. 

Elisa Ferreira (Portugal) – Cohesie en Hervormingen. Sinds 2004 actief in het Europees Parlement en huidig gouverneur van de Portugese Nationale Bank. 

Rovana Plumb (Roemenië) – Transport. Het is hoogst onzeker of Rvana Plumb groen licht krijgt van het Europees Parlement. De post is weinig invloedrijk zeker gezien de staat van de infrastructuur in Roemenië: weinig snelwegen, geen hogesnelheidstreinen en het hoogste percentage aan verkeersdoden in de EU. 

Janez Lenarčič (Slovenië) – Crisis management. Slovenië wou Uitbreiding maar is blij met deze portefeuille die veel financiële middelen inhoudt. 

Ylva Johansson (Zweden) – Binnenlandse Zaken. Als voormalig minister expert in werkgelegenheid, integratie, gezondheid en welzijn een degelijke kandidaat.  

Maak een account aan

Volg ons