U heeft thema's geselecteerd om te volgen, maar deze worden niet opgeslagen zolang u niet bent ingelogd. Login of registreer om deze thema's te blijven volgen.

Spaans voorzitterschap wil gelijker, sterker en groener Europa

26 juni 2023 - door Frédéric Cabistan

Op 1 juli 2023 neemt Spanje het stokje over van Zweden als voorzitter van de Raad van de Europese Unie. In dit artikel lees je op welke thema’s Spanje de nadruk legt tijdens haar voorzitterschap tot en met  31 december 2023.

  • Het Spaans voorzitterschap wil Europa minder afhankelijk maken van andere wereldspelers door strategische sectoren aan te trekken.
  • Spanje gaat volop voor het milieu en ziet de hervorming van de energiemarkt als absolute prioriteit.
  • Het voorzitterschap wil een gelijker Europa achterlaten op sociaal en economisch vlak.
Placeholder

Nadat Zweden in de eerste helft van 2023 het voorzitterschap van de Raad waarnam, is het in de tweede helft van dit jaar de beurt aan Spanje. Spaans premier Sanchez presenteerde op 15 juni de 4 prioriteiten waarop zijn voorzitterschap wil focussen. 

Het is in de eerste plaats nog niet zeker of Sanchez het voorzitterschap wel tot het einde van dit jaar uithoudt. Na de nederlaag die zijn socialistische partij leed tijdens de regionale verkiezingen van eind mei, kondigde hij vervroegde nationale verkiezingen aan die op 23 juli plaatsvinden. Op dat moment is het voorzitterschap nog maar 3 weken bezig en bestaat de kans dat er een nieuwe regering met nieuwe partijen en ministers aan de macht komt. In elk geval heeft een eventuele regeringswissel geen invloed op de 4 prioriteiten die hieronder verder zijn uitgewerkt.

Herindustrialisering van Europa 

Als eerste prioriteit wil Spanje tijdens haar voorzitterschap de Europese Unie sterker maken tegen de negatieve effecten van globalisering en open handel. Daarmee bedoelt ze de Europese afhankelijkheid van derde landen op vlak van energie, technologie, gezondheid en voedsel. Het Spaans voorzitterschap wil dit realiseren door volop de kaart te trekken van innovatie en strategische industrieën aanmoedigen om zich in Europa te vestigen. Zo wil Spanje volop inzetten op dossiers die de handelsrelaties met niet-Europese landen versterken en verder uitbreiden.

De roep naar meer strategische autonomie gaat volgens Spanje ook gepaard met strategische openheid. Zo neemt Spanje, wegens haar historische en culturele banden, graag een sleutelrol op bij de relaties tussen de Unie en Latijns-Amerika. De internationale top, die in Brussel half juli plaatsvindt, moet de banden tussen Europa en Zuid-Amerika versterken.

Omgaan met de groene transitie 

Als tweede grote aandachtspunt wil Spanje blijven inzetten op de verdere uitrol van de Europese Green Deal. Daarom zet Spanje hard in op de hervorming van de elektriciteitsmarkt om de uitrol van hernieuwbare energie te versnellen. Verder zijn de verlaging van de energieprijzen en het sterker maken van de elektriciteitsmarkt tegen onvoorziene omstandigheden (zoals de Oekraïnecrisis) prioritair.

Daarnaast wil Spanje de lopende dossiers binnen het Fit for 55-programma verder opvolgen. Andere milieudossiers zoals de herziening van de kaderrichtlijn afval, microplastics, ecodesign en “green fuels” komen ook expliciet aan bod in het programma. 

Meer sociale en economische gelijkheid 

Het Spaans voorzitterschap ziet een sterkere economische groei niet als enige voorwaarde voor meer welvaart. Europa moet er ook op socio-economisch vlak op vooruitgaan. Spanje wil daarom een gelijkere economie creëren door de introductie van een aantal minimumvereisten voor bedrijfsbelasting. Ze wil hiermee de belastingontwijking van multinationals in Europa tegengaan. 

Een ander dossier dat Spanje binnen dit thema wil opvolgen is de herziening van het meerjarig financieel kader (MFK) voor de periode 2021-2027. Het voorzitterschap wil ook werk maken van een akkoord over een belastinghervorming om de uitgave van publieke middelen gezond te houden, zonder daarbij in te boeten op de uitrol van de groene en digitale transitie. 

Ten slotte wil het voorzitterschap compromissen sluiten over de uitbreiding van rechten voor arbeiders in verschillende sectoren, kinderen, (vrouwelijke) slachtoffers van geweld en voor mensen met een beperking. 

De Europese eenheid versterken 

Spanje ziet in de huidige geopolitieke context het belang van een eengemaakte Unie die spreekt met één stem. Daarom bereidt het Spaanse voorzitterschap compromisteksten voor over de verdere uitdieping van de interne markt en de verdere realisatie van zowel een bankunie als een kapitaalmarktunie. 

Daarnaast wil Spanje de huidige instrumenten die de Europese eenheid versterken (zoals NextGenerationEU) verbeteren en verdere stappen zetten in het debat over het asiel- en migratiepact. Ook voor Oekraïne en andere aangrenzende landen zal er Europese steun blijven komen, zegt het Spaans voorzitterschap. 

Meer lezen? 

Op de website van het Spaanse voorzitterschap vind je heel wat handige info terug. Naast de prioriteiten en een officiële voorstelling, vind je een overzichtspagina met zowel de geplande raadsvergaderingen als verschillende culturele evenementen. De kalender met de raadsvergaderingen vind je onderaan in de bijlage terug.

Je kan alle nieuwste info en updates ook volgen via het speciale Twitterkanaal: #EU2023ES.  

Bijlage(n)

Maak een account aan

Volg ons