(par)Tijdig naar de stembus: het Europese programma van Volt
26 mei is het zover. Dan is het stemmen geblazen. Zowel Vlaams, federaal, als Europees.
VLEVA pluist deze week voor jou alle Europese partijprogramma’s uit. En geeft je zo een compleet overzicht, opdat jij geïnformeerd naar de stembus kan trekken.
Vandaag: het Europese programma van Volt.
Kennismaking met Volt
Volt is de nieuwkomer van deze verkiezingen. De partij wil een platform bieden voor alle pro-Europese stemmen en ontstond als reactie op het brexit-referendum. De progressieve partij streeft naar een federaal en meer democratisch Europa. Als pan-Europese partij presenteert Volt zich in heel de Unie met eenzelfde programma aan de kiezer: de Amsterdam-Verklaring.

Europese prioriteiten Volt
De krachtlijnen uit dit programma zijn:
Europese vernieuwing
Volt wil de Europese vernieuwing vormgeven door de politieke Unie te versterken. Voor de partij staat de oprichting van een federaal Europa met een echte Europese regering centraal. Daarnaast zet Volt sterk in op meer inspraak. Via burgerparticipatie en inspraak bij de toewijzing van budgetten wil Volt de politieke drempels wegnemen. De oprichting van een Europees leger en een federale politiemacht dienen de veiligheid van de Unie te garanderen. De partij vraagt meer transparantie en een strikte corruptiebestrijding om het vertrouwen van de burger te beschermen.
Meer economische slagkracht
Een verhoging van de groei, een hogere levensstandaard en een centrale rol voor onderwijs zijn voor Volt de instrumenten om van de Unie een economische grootmacht de maken. Volt benadrukt ook het belang van onderzoek en innovatie en schuift een verdubbeling van het budget in 2025 naar voren. De focus ligt hierbij op nieuwe technologieën, zoals een Europees initiatief rond artificiële intelligentie.
Rechtvaardige en duurzame samenleving
Europa moet voor Volt een voortrekkersrol spelen bij de omschakeling naar de groene economie. Het klimaatakkoord van Parijs dient daarbij als leidraad voor de creatie van een duurzaam Europa. Op het gebied van asiel en migratie pleit Volt voor een uniform Europees vluchtelingensysteem. Bescherming van mensen in nood en een correcte organisatie van de arbeidsmigratie vormen de pijlers van een verantwoord beleid. Volt kiest tevens voor een totaalaanpak om discriminatie en sociale uitsluiting weg te werken.
Europese lijst Volt
Effectieven:
- Christophe Calis
- Marcela Valkova
- Patrick Clerens
- Kathrine Richter
- Arnold Coppieters
- Marescha Muys
- Jean-Marc Fobe
- Julie Van Geluwe
- Glenn Van Herrewege
- Jessica Amendolara
- Jan-Baptist Lemaire
Opvolgers:
- Herman Meuldermans
- Veronica Favalli
- Mulazim Khan
- Melissa Jacob
- Bart George
- Anna Jorna
Meer weten?
Lees hier meer over de kandidaten en het programma van Volt (de Amsterdam-Verklaring).