U heeft thema's geselecteerd om te volgen, maar deze worden niet opgeslagen zolang u niet bent ingelogd. Login of registreer om deze thema's te blijven volgen.

Nieuw VLEVA-lid: de Blauwe Cluster

20 april 2020 - door Simon De Wachter

In deze coronatijden mag er ook leuk nieuws gemeld worden. De Blauwe Cluster werd lid van VLEVA. Met dit lidmaatschap wil de Blauwe Cluster onder andere inzetten op extra ‘Europese' dienstverlening voor haar 180 ledenbedrijven en partners. “Zo houden we de vinger aan de pols van de Europese blauwe strategie en kunnen we onze leden en partners inspireren en helpen bij het opzetten van partnerschappen”, aldus Caroline Ven, CEO van de Blauwe Cluster. 
 

Placeholder

Wie zijn jullie, wat doen jullie? 

De Blauwe Cluster is een speerpuntcluster erkend door de Vlaamse overheid. We ondersteunen Vlaamse bedrijven in de ontwikkeling en de bevordering van de blauwe economie. Dat doen we via samenwerking en innovatie in de domeinen van hernieuwbare energie, kustbescherming, blauw toerisme, oceaanvervuiling, zeevoeding en maritieme verbindingen. Bij ons ontmoet je innovatieve topbedrijven, van groot tot klein. We werken nauw samen met de Vlaamse universiteiten en met topkennisinstellingen. 

Wij willen onze ledenbedrijven inspireren en partnerschappen helpen smeden om dromen tot werkelijkheid te brengen onder de vorm van collaboratieve innovatieprojecten en marktverkenningen. De kust, de zee en oceanen zijn ons werkterrein. Uitdagingen zoals klimaatverandering, energietransitie, duurzame zeevoeding, ... staan op onze radar. In onze werking zetten we in op samenwerking, flexibiliteit, creativiteit en kwaliteit.

Waarom kozen jullie voor het VLEVA-lidmaatschap? 

De Blauwe Cluster wil via het VLEVA-lidmaatschap vooral inzetten op extra dienstverlening naar de meer dan 180 ledenbedrijven en partners. Via VLEVA kunnen we een beter inzicht krijgen en de vinger aan de pols houden inzake timing, modaliteiten, vooraankondigingen, … van Europese programma’s die inspelen op de blauwe economie. Zo willen we nieuwe opportuniteiten creëren voor onze bedrijven en voor onze clusterwerking (internationale) partners spotten. Zo willen we de internationale dimensie van de blauwe economie meer in de spotlights zetten in Vlaanderen én in inspelen op het klimaat-, milieu-, en innovatiebeleid van de Europese Commissie.

Wat zijn jullie verwachtingen? 

De Blauwe Cluster kijkt vooral naar VLEVA voor het op gang zetten, en blijvend zicht houden op relevante Europese opportuniteiten en partnermatches in onze focusdomeinen. Ook tijdig betrokken zijn bij de Europese beleidsvoorbereiding in deze domeinen (klimaat, energie, circulaire economie, toerisme, ..) is zeer nuttig. Het grote netwerk van VLEVA biedt op zich ook kansen voor samenwerking. Op korte termijn behoren enkele infosessies op maat en inzichten in de werking van de relevante Europese instellingen tot de werkpunten. Daarnaast willen we via VLEVA de Europese Unie en haar instituten een stukje dichter bij onze ledenbedrijven brengen. Bijvoorbeeld wanneer het gaat over de uitdagingen die in de Green Deal vervat zitten en waar de blauwe economie haar steentje kan bijdragen.

VLEVA zet zich in om al deze verwachtingen in te lossen. We kijken uit naar een fijne samenwerking!

Ook interesse in onze werking? 1 adres: veronique.vennekens@vleva.eu.
 

Maak een account aan

Volg ons