U heeft thema's geselecteerd om te volgen, maar deze worden niet opgeslagen zolang u niet bent ingelogd. Login of registreer om deze thema's te blijven volgen.

Leden in Europa: VIVES zet in op Europese projecten

02 maart 2020 - door Simon De Wachter

Onze leden zijn zeer actief in Europa, zoveel is duidelijk. Daarom laten we hen de komende weken aan het woord over hun Europese projecten én ambities. Deze week: de Hogeschool VIVES.  

VIVES zet volop in op Europese projecten. Zo blijkt uit deze vier mooie voorbeelden:
 

Placeholder

Europees project in de tuinbouwsector

Met hun opleiding Agro- en Biotechnologie is VIVES actief in het Interreg project BioBoost. Daarbij onderzoeken ze hoe reststromen uit de tuinbouwsector zo hoogwaardig mogelijk ingezet kunnen worden. Een voorbeeld: Kunnen de vezels van tomatenstengels gebruikt worden om kleren te maken? En in welke mate kunnen we de omschakeling maken van fossiele grondstoffen naar biomassa, een milieuvriendelijke en oneindige bron aan grondstoffen?

Binnen het project ontwikkelde de hogeschool een educatief bordspel. Er werden 500 spellen gemaakt, die verspreid werden in de derde graad van het secundair onderwijs. Het doel is om de bewustwording bij jongeren te vergroten rond thema’s zoals duurzame voedselproductie, waterverbruik, de ecologische voetafdruk, enzovoort.

Duurzaam waterbeheer

Vanuit de opleiding ecotechnologie maakt VIVES deel uit van het Interreg project “Water Resilient Cities” (WRC). Daar wordt onderzocht hoe het waterbeheer in steden op een duurzame manier aangepakt kan worden. 

In steden zijn de bestaande drainagesystemen vaak verouderd. Bovendien leidt de klimaatverandering tot steeds fellere regenbuien en meer droogte. Sustainable Urban Drainage Systems (SuDS) kunnen een oplossing bieden. Dat zijn groene technieken en infrastructuren die ontworpen zijn om de natuurlijke drainageprocessen van regenwater na te bootsen. Binnen het project worden er in vijf Europese steden (Brugge, Mechelen, Wimereux, Plymouth, Middelburg) pilootprojecten uitgevoerd waarbij SuDS centraal staan. VIVES monitort de verschillende pilootprojecten binnen het project en stelde een gids op met best practices voor lokale besturen.

Overstromingen voorkomen

Verder werkt VIVES ook aan het Interreg project “Sustainable and Resilient Coastal Cities” (SARCC). Binnen dat project staan natuurgerichte oplossingen centraal om schade te voorkomen in kuststeden, die veroorzaakt worden door overstromingen en de stijging van de zeespiegel.

Ook hier worden er in verschillende Europese steden (Oostende, Blankenberge, Middelkerke, Gravelines, Southend-on-sea, Penzance, Vlissingen) pilootprojecten uitgevoerd. Een voorbeeld daarvan zijn experimenten met duinen als kustdefensie. VIVES neemt binnen dit project de evaluatie en monitoring van de pilootprojecten voor zijn rekening. Het project zet in op capaciteitsopbouw bij lokale beleidsmakers en medewerkers die betrokken zijn bij kustbescherming.  

Capaciteit opbouwen in Oekraïne

Een buitenbeentje is het Erasmus+ project Ukrothe. Dat is een project met enkele hogeronderwijsinstellingen uit Oekraïne. VIVES wil de Oekraïense hogescholen ondersteunen en capaciteit laten opbouwen. Samen met hen wil VIVES een opleiding ergotherapie opstarten, aangepast aan de noden van het land. En de nood is er hoog. 

In het oosten van het land heerst er oorlog. Vele soldaten raken er gewond en kampen vaak ook met posttraumatische stress. Een opleiding ergotherapie is er momenteel niet. Specifiek aan deze opleiding is dat ze mensen leert om te gaan met beperkingen en deel te nemen aan het dagelijks leven. De gezondheidszorg in Oekraïne is gebaseerd op het Russisch model dat kwetsuren en beperkingen vaak enkel medisch behandeld. Met het project willen ze over drie jaar in minstens drie hogescholen een bacheloropleiding ergotherapie starten.

Europese samenwerking is een meerwaarde 

Volgens Elke Denys, projectinitiator bij VIVES, hebben Europese projecten absoluut een meerwaarde. “Via samenwerking met andere kennisinstellingen uit andere lidstaten wordt het onderzoek vaak naar een hoger niveau getild. Zo houden we de vinger aan de pols van de laatste nieuwe ontwikkelingen in de onderzoeksdomeinen waarin we actief zijn.”

“En niet te vergeten, via de internationale projecten wisselen we niet enkel kennis uit, maar ook cultuur. Even boeiend is het om te zien hoe de collega’s in Porto na hun werkdag nog even de zee induiken terwijl de Finnen de sauna verkiezen (lacht).” 

Jouw Europees project in de kijker? 
Laat het ons weten via subsidieteam@vleva.eu
 

Maak een account aan

Volg ons