U heeft thema's geselecteerd om te volgen, maar deze worden niet opgeslagen zolang u niet bent ingelogd. Login of registreer om deze thema's te blijven volgen.

Brexit: to deal or not to deal?

29 maart 2019 - door Maarten Libeer

Vandaag was het de initiële D-day, of B-day zoals je wil. De Britten zouden op 29 maart uit de Europese Unie stappen. De impact van die mogelijke exit op Vlaanderen is enorm. En nog steeds raken onze buren er niet uit. Integendeel, de onzekerheden nemen toe.

In de VLEVA brexit-blogreeks las je hoe onze leden zich op het ergste voorbereiden, een ‘no deal’-brexit. Ook de gebEUrtenissen van 21 maart stonden in het teken van de brexit.

Je krijgt van ons een round-up.

Placeholder

It’s the politics stupid! Or is it the economy?

Tijdens het gebEUrtenissen-debat op 21 maart brachten de panels zowel de politieke als economische gevolgen van de brexit in kaart:

Politiek gaat het vooral over de kwestie van de Ierse backstop en of de Britten hun soevereiniteit willen afstaan. Daar is voor hen natuurlijk geen sprake van. Het Verenigd Koninkrijk - de bakermat van de (moderne) democratie en vijfde grootste economie wereldwijd - die zijn handelsbeleid door de backstop aan Brussel overlevert. Toch heeft het VK heel wat te verliezen wanneer hij de EU de rug toekeert. En terwijl het democratie-argument best wel steek houdt, loopt het VK zich vast in oude gebruiken. Het blijkt ontzettend moeilijk om over de partijgrenzen heen te kijken in het belang van het land.

En de impact op de economie? De KU Leuven becijferde de concrete impact van de brexit op Vlaanderen. Tal van factoren, in verschillende sectoren, werden in rekening gebracht. Men kwam uit op een verlies van wel 40.000 jobs. Op Europees niveau vertaalde dit zich in een verlies van 1,2 miljoen jobs. En in het Verenigd Koninkrijk zelf zou het GDP met 4,5% krimpen, wat gelijkstaat aan een verlies van 500.000 jobs. Hoewel de EU in absolute cijfers meer jobs verliest, is het VK in relatieve cijfers er nog veel erger aan toe. De sectoren in Vlaanderen die het meest te verliezen hebben, zijn de autosector, de farma- en chemiesector en de textiel- en voedingssector. Voka, de Haven van Zeebrugge en de VLIR vertelden hoe zij de impact inschatten. Het volledige verslag van het debat kan je beneden op deze pagina terugvinden. 

Brexit-day: VLEVA-leden zijn voorbereid

Gelukkig kijkt het Vlaamse middenveld vooruit. Dat kon je lezen in de brexit-blogreeks. We geven je een beknopt overzicht:

  • Verso schatte de impact van brexit op social profitondernemingen eerder miniem in.

  • De landbouwsector was geen vragende partij voor brexit, daarom riep de Boerenbond op tot een zo ruim mogelijke vrijhandelszone.

  • Voka tracht de Vlaamse ondernemers zo goed mogelijk bij te staan in hun voorbereidingen op de brexit. Ze pleiten op Vlaams, federaal, Europees én Brits niveau voor een handelsvriendelijke brexit.

  • De haven van Zeebrugge staat voor een grote uitdaging met de brexit voor de deur. Maar, de impact hoeft niet noodzakelijk negatief te zijn.

  • De Vlaams-Britse academische samenwerking is zeer intens en de Vlaamse universiteiten willen dat de bestaande Europese financieringsmiddelen gevrijwaard blijven.

  • De chemiesector maakt zich vooral zorgen over de impact op de REACH-wetgeving bij een ‘no deal’-scenario, zo stelt essenscia Vlaanderen.

  • De haven van Antwerpen is ervan overtuigd dat hun logistieke dienstverleners voldoende voorbereid zijn op de brexit en heeft als grote containerhaven veel alternatieven te bieden.

  • Het marien onderzoek in Vlaanderen dreigt na de brexit een belangrijke Europese partner te verliezen, aldus het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ).

De deadline is nu verschoven naar 31 oktober 2019. 

And so the saga continues …

We blijven het voor je opvolgen!

Bijlage(n)

Maak een account aan

Volg ons