U heeft thema's geselecteerd om te volgen, maar deze worden niet opgeslagen zolang u niet bent ingelogd. Login of registreer om deze thema's te blijven volgen.

Onderhandelingen over Horizon Europe in impasse

03 November 2020 - door Simon De Wachter

De interinstitutionele onderhandelingen (trilogen) over Horizon Europe, het toekomstig Europees kaderprogramma voor onderzoek en innovatie, hebben nog niet veel vooruitgang geboekt. 

Het budget van het programma blijft het grootste struikelblok.
 

Onderhandelingen over Horizon Europe in impasse

Trilogen Horizon Europe

Begin oktober vond de eerste triloog plaats tussen het Europees Parlement en de Raad over de openstaande kwesties rond Horizon Europe, zoals

  • de budgetverdeling 
  • samenwerking met derde landen  
  • synergieën

Wanneer de volgende triloog zal doorgaan, is nog onduidelijk. Dat gaf rapporteur Christian Ehler (EPP) aan tijdens een persconferentie op 27 oktober.

Budget Horizon Europe

Over het budget voor Horizon Europe liggen de onderhandelende partijen ver uit elkaar. De Raad klopte in juli af op 80,9 miljard euro in constante prijzen, terwijl het Europees Parlement vraagt om een budget van 120 miljard euro. Volgens rapporteur Ehler wil het Europees Parlement minimaal terugkeren naar het voorgestelde budget van de Europese Commissie: 94,4 miljard euro. 

De trilogen over Horizon Europe hangen dus grotendeels af van de lopende onderhandelingen over het Meerjarig Financieel Kader, die ook muurvast zitten

Samenwerking derde landen

Christian Ehler gaf tevens aan dat een volgende triloog de kans biedt om de samenwerking met derde landen te verduidelijken. Zo zijn de definities van de vier categorieën voor deze landen nog niet uitgeklaard. En of lidmaatschap tot de Europese Economische Ruimte toegang biedt tot categorie A. Daarnaast heerst er nog onduidelijkheid over de Britse deelname aan het programma.
 

DOSSIER
Geen dossiers gevonden
Follow us