U heeft thema's geselecteerd om te volgen, maar deze worden niet opgeslagen zolang u niet bent ingelogd. Login of registreer om deze thema's te blijven volgen.

Actieplan douane unie verschijnt in najaar 2020

25 May 2020 - door Veronique Vennekens

Het actieplan om de douane unie naar het volgende niveau te brengen en een voorstel omtrent de ‘Customs Single Window’ zijn uitgesteld tot de herfst van 2020.

  • Commissaris Paolo Gentiloni gaf een stand van zaken aan het IMCO-comité in het Europees Parlement op 20 mei.
  • De douane-voorstellen zullen er komen in het najaar van 2020.
  • Gentiloni verzekerde de MEPs dat Ursula von der Leyen niet van plan is om geld uit de subsidieprogramma’s te halen voor het economisch herstelplan.
Actieplan douane unie verschijnt in najaar 2020

Het gaat om een actieplan om de douane unie nog verder uit te diepen en een wetgevend voorstel voor de ‘single window’ in douane dat de grensoverschrijdende beweging van goederen nog verder moet moderniseren en digitaliseren. 

De voorstellen waren eerst gepland voor 10 juni en 22 juli maar zijn nu uitgesteld tot de herfst van 2020. Hierdoor heeft de Commissie meer tijd om lidstaten te bevragen en lessen te trekken uit de coronacrisis. 

De Europarlementsleden uitten hun vrees dat het subsidieprogramma voor samenwerking op vlak van douane zal moeten inleveren nu de EU op zoek moet naar geld voor haar economisch herstelplan. Gentiloni verzekerde hen dat voorzitter Ursula von der Leyen benadrukt heeft dat de programma’s niet geraakt zullen worden door het financieren van het economisch herstelplan.

Your VLEVA-contact for this theme

Create an account

Follow us