U heeft thema's geselecteerd om te volgen, maar deze worden niet opgeslagen zolang u niet bent ingelogd. Login of registreer om deze thema's te blijven volgen.

Energieopslag essentieel voor integratie van hernieuwbare energiebronnen in EU-elektriciteitsnet

12 May 2020 - door Ina De Vlieger

Een studie van de Europese Commissie toont aan dat innovatieve oplossingen voor energieopslag een sleutelrol spelen bij de integratie van hernieuwbare energiebronnen in het EU-elektriciteitsnet. Deze opslag maakt de overgang mogelijk naar een energiesysteem dat in hoge mate afhankelijk is van hernieuwbare energiebronnen.

  • Nieuwe projecten op het gebied van batterijtechnologie in ontwikkeling
  • Gunstige omgeving en een gelijk speelveld creëren voor producenten van energieopslag
  • Energie-efficiëntie en broeikasgasbelasting verhogen en dubbele belastingheffing op opgeslagen energie wegwerken
Energieopslag essentieel voor integratie van hernieuwbare energiebronnen in EU-elektriciteitsnet

Vandaag is gepompte waterkracht energieopslag (een type hydro-elektrische energieopslag) een veel gebruikte technologie in de EU. Hoewel er nieuwe projecten op het gebied van batterijtechnologie in ontwikkeling zijn, zoals lithium-ionbatterijen en decentrale opslag.

Volgens de EC-studie bemoeilijken verschillende beleidsbelemmeringen nog steeds de ontwikkeling van energieopslag in de EU. Dit leidt tot onzekerheid over de inkomstenstromen om de kosten en risico's van het project te dekken.

Om de inzet van energieopslagtechnologieën te versnellen moet het beleid voor fabrikanten een gunstige omgeving en een gelijk speelveld te creëren. Daarbij moet de uitvoering van het in mei 2019 goedgekeurde pakket voor schone energie een prioriteit zijn volgens de studie.

Verder benadrukt de studie dat het belangrijk is om over meer betrouwbare gegevens over energieopslag te beschikken. Bovendien is het aangewezen om de energie-efficiëntie en broeikasgasbelasting te verhogen en dubbele belastingheffing op opgeslagen energie weg te werken.

 

Strategie voor slimme sectorintegratie (energie)

Deze EC-studie heeft link met het EC-dossier 'Strategie voor slimme sectorintegratie (energie)' dat initieel verwacht werd voor deze  zomer. Uitstel tot oktober 2020 omwille van de coronacrisis is mogelijk.

 

Bron en meer lezen

EC-nieuwsbericht 11 mei 2020: Energy storage is key for incorporating renewables into EU grid, new study suggests

EC-studie: Energy Storage Study - Contribution to the security of electricity supply in Europe 

Your VLEVA-contact for this theme

Create an account

Follow us