U heeft thema's geselecteerd om te volgen, maar deze worden niet opgeslagen zolang u niet bent ingelogd. Login of registreer om deze thema's te blijven volgen.

Commissie investeert meer dan 1 miljard euro in kader van de Connecting Europe faciliteit voor innovatieve en veilige connectiviteit (CEF Digital)

16 December 2021 - door Kaatje Gevaert

De Commissie keurde het eerste werkprogramma voor het luik Connecting Europe Europe Facility (CEF Digital) goed.

  • In het programma staan de reikwijdte en de doelstellingen van de acties die financiële steun krijgen om de digitale connectiviteit van Europa de komende drie jaar te verbeteren.

  • Europa maakt hiervoor meer dan 1 miljard euro vrij

  • In januari 2022 worden de eerste oproepen gelanceerd en volgt er een infodag

 

 

Commissie investeert meer dan 1 miljard euro in kader van de Connecting Europe faciliteit voor innovatieve en veilige connectiviteit  (CEF Digital)

CEF Digital investeert in de digitale transformatie van Europa

Door publieke en private investeringen aan te moedigen, draagt CEF Digital bij tot connectiviteit projecten van gemeenschappelijk Europees belang en aan de invoering van veilige en duurzame krachtige infrastructuur, waaronder Gigabit- en 5G-netwerken in de Europese Unie. Dit is nodig om de digitale transformatie van Europa te verwezenlijken en ervoor te zorgen dat alle EU-huishoudens gigabit connectiviteit hebben en alle bevolkte gebieden tegen 2030 over 5G beschikken.

Volgende stappen

De eerste oproepen voor CEF Digital worden in januari 2022 gelanceerd en zullen betrekking hebben op de volgende gebieden:

  • 5G-dekking langs vervoerscorridors
  • 5G voor slimme gemeenschappen
  • Backbone-netwerken voor pan-Europese cloudfederaties
  • Backbone-connectiviteit voor digitale mondiale gateways
  • Programma-ondersteunende acties voor operationele digitale platformen en 5G-connectiviteitsinfrastructuren.

Achtergrond

Met een gepland budget van maximaal 2 miljard euro tot 2027, draagt de Connecting Europe Facility - Digital bij aan de digitale transformatie en de Europese doelstellingen van het digitale decennium voor vaste en mobiele connectiviteit. Het luik CEF Digital maakt deel uit van het programma "Connecting Europe Facility", dat investeringen ondersteunt in trans-Europese digitale, vervoers- en energienetwerken, ter waarde van 33,7 miljard euro van 2021 tot 2027.

De eerste generatie van de Connecting Europe Facility 2014-2020 verbeterde de infrastructuur die de lidstaten met elkaar verbindt en bracht gratis WiFi naar lokale gemeenschappen via het WiFi4EU programma. Ook werd steun verleend voor de uitrol van netwerken met zeer hoge capaciteit in landelijke en semi-landelijke gebieden in heel Europa via het Connecting Europe Broadband Fund (CEBF).

Aanvullende informatie en nuttige links

Connecting Europe Facility – Work programme

Connecting Europe Facility – CEF Digital

Connecting Europe Facility – Implementation by HaDEA

 

Your VLEVA-contact for this theme

Create an account

Follow us