U heeft thema's geselecteerd om te volgen, maar deze worden niet opgeslagen zolang u niet bent ingelogd. Login of registreer om deze thema's te blijven volgen.

Alternatieve brandstoffen: Lidstaten vragen flexibiliteit

10 December 2021 - door Simon De Coster

Op donderdag 9 december kwamen de Europese Ministers van Transport samen in de Raad Transport. Tijdens de Raad werd het voorstel voor infrastructuur voor alternatieve brandstoffen (AFIR) uitvoerig besproken. 

  • Over het algemeen steun voor Commissievoorstel
  • Geografische verschillen tussen lidstaten moeten in rekening gebracht worden
  • Verschillende lidstaten voorzichtig tegenover waterstof
Alternatieve brandstoffen: Lidstaten vragen flexibiliteit

Verschillen tussen lidstaten

Het initiatief rond uitrol van infrastructuur voor alternatieve brandstoffen maakt deel uit van het grotere Fit for 55 pakket. Met het voorstel wil de Commissie een netwerk van laadpalen uitrollen doorheen de Europese Unie. De bedoeling is om 1 miljoen laadpunten uit te rollen tegen 2025, uit te breiden tot 3,5 miljoen tegen 2030. De ministers toonden in het algemeen steun voor het voorstel. Toch waren er enkele zaken waarover nog gediscussieerd zal worden.

De Europese Commissie wil dat de laadstations op het centrale TEN-T netwerk nooit meer dan 60 kilometer uit elkaar staan. Verschillende lidstaten benadrukken daarbij dat er heel wat verschillen zijn tussen de lidstaten. Zo vindt men dat er bij het bouwen van laadpalen rekening gehouden moet worden met bevolkingsdichtheid, geografische beperkingen, etc.

Wat met waterstof?

Daarnaast kwamen ook meer praktische zaken aan bod. Zo benadrukte Belgiƫ de nood aan duidelijkheid over openingsuren, en kwam ook de harmonisatie van betaalmiddelen ter sprake. De Duitse en Litouwse ministers benadrukten bovendien de nood aan voldoende investeringen en incentives om redelijke prijzen te garanderen.

Tot slot zal ook waterstof nog voor discussie zorgen. Verschillende lidstaten stonden hier eerder terughoudend tegenover. Zo stelde Denemarken voor om geen bindende doelstellingen te stellen voor waterstof. Volgens hen is het beter af te wachten hoe snel waterstof breed toegankelijk zal zijn op de markt. Tot daar duidelijkheid over is, is het beter de deur op een kier te laten voor andere alternatieve brandstoffen.

  • Via deze link vindt u een voortgang/debatdocument terug
  • Hier vindt u een opname van de Raadsvergadering

 

Your VLEVA-contact for this theme

Create an account

Follow us