Home >

About VLEVA

Bridging the gap between Flanders and Europe

Our mission?

Opening up European policy to Flemish governments and civil society. This way they can promote their European interests in a timely and informed manner.
Creating a platform for Flanders in Europe, and underlining how important Europe is to Flanders. This is the main goal of the Liaison agency Flanders-Europe  (VLEVA).

How does VLEVA do that? 

Monitoring: VLEVA filters and analyses policy documents and translates it into clear and easy-to-read articles on its website. VLEVA organizes information sessions on EU-policy, has its very own EU-job database and offers a free EU-funding database. 

Building bridges: VLEVA believes that a good network is key to a proper exchange of information and promotion of interests. That is why we invest in good relationships with the EU-institutions and European regional offices based in Brussels. Have we already met? 

Promoting interests of its members: VLEVA does not lobby nor does it take up own positions. VLEVA supports its members and the Flemish government with their lobbying activities to make sure the right information is received by the right person at the right time.

Point of contact: VLEVA is your guide, free of charge. Do you have any questions on European initiatives? Are you looking for information on European funding or jobs? Or are you looking for Flemish partners for European projects? 

1 + 1= 3

VLEVA collaborates closely with the Flemish Representation within the Permanent Representation of Belgium to the European Union, which officially represents the Flemish government in the EU.
 
The agenda of VLEVA is determined by the European priorities of its 33 members and of the Flemish government.  

Working with you

Are you looking for Flemish best practices or for a Flemish expert on a certain matter? We are glad to put you in contact with our broad network all over Flanders.
Attend our info sessions, which are not ‘members only’. 
At VLEVA, we like to bring Flemish stakeholders together during our English spoken info sessions. Keep track of our calendar for upcoming events.

Feel free to join us in European networks such as European Regions Research and Innovation Network (ERRIN), Peri-urban regions platform (Purple) and Regions working on Skills, Education and Training (ReSET). 

Are you looking for a specific Flemish partner to take part in a European funding project? Please send all the necessary information to info@vleva.eu and we will spread your request throughout our network in Flanders.
 

 

 

Jan Buysse
Algemeen directeur

Jan Buysse

Jan Buysse is algemeen directeur. Hij coördineert het agentschap, hakt strategische knopen door en is een luisterend oor voor alle collega’s. Vóór Jan bij VLEVA belandde, werkte hij voor de Europese Commissie, de Vlaamse Vertegenwoordiging bij de EU en Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen.

Buiten VLEVA en Europa is Jan grote fan van zijn gezin, sport, muziek en Deens design.

Melanie De Caluwé
Liaisonofficer

Melanie De Caluwé

Melanie is liaisonofficer voor de thema’s energie, milieu, klimaat en plattelandsontwikkeling. Daarnaast versterkt ze ook het EU-subsidieteam bij VLEVA.

Melanie studeerde Taal- en Letterkunde en EU-Studies aan de UGent, waarna ze haar hart aan de stad verloor en het Meetjesland voor Gent inruilde. Voor zij aan de slag ging bij VLEVA liep Melanie stage bij de Kamer van volksvertegenwoordigers en de Algemene Afvaardiging van de Vlaamse Regering bij de EU. Een dame met een passie voor Europa, zoveel is duidelijk.

Veronique Vennekens
Liaisonofficer

Veronique Vennekens

Veronique is liaisonofficer voor interne markt, handel, consumentenbeleid, belastingen, douane, ondernemingsbeleid en cultuur. Ze maakt deel uit van het subsidieteam. Veronique is ook accountmanager van VLEVA.

Zij studeerde geschiedenis en EU-studies aan de UGent en ruilde daarna de stille Kempen in voor het bruisende Gent. Voor ze bij VLEVA startte deed ze stage bij de Creative Europe Desk Flanders, het Vlaams Instituut voor Archivering en werkte enkele maanden bij Belfius.

Veronique houdt van reizen, musea bezoeken op zondag, lezen en wielrennen.

Simon De Coster
Liaisonofficer

Simon De Coster

Simon is liaisonofficer voor de thema's begroting, economisch bestuur, betere regelgeving, toekomst EU en regionaal beleid. Hij maakt ook deel uit van het subsidieteam.

Tijdens zijn studies Europese Politiek aan de KU Leuven deed hij een stage bij de Algemene Afvaardiging van de Vlaamse Regering bij de EU in Brussel. Na enkele jaren in consultancy startte hij in maart 2019 bij VLEVA.

Als je Simon in het weekend tegenkomt is dat waarschijnlijk op een voetbalveld of al trainend voor een triatlon. Bovendien spreekt hij een aardig mondje Russisch.

Simon De Wachter
Liaisonofficer

Simon De Wachter

Simon De Wachter is liaisonofficer voor onderzoek, innovatie, hoger onderwijs en transport. Hij maakt ook deel uit van het VLEVA-subsidieteam.

Simon studeerde geschiedenis en Europese studies aan de KU Leuven. Daarna trok hij naar Den Haag om stage te lopen bij de Algemene Afvaardiging van de Vlaamse Regering in Nederland. Met die ervaring op zak startte hij in maart 2018 bij VLEVA.

In zijn vrije tijd gaat Simon het liefst van al lopen in het Hallerbos of zwemmen in het zwembad van Halle. Naast een groot sportfanaat is hij ook een muziekliefhebber en speelt hij zelf drums.

Ina De Vlieger
Liaisonofficer

Ina De Vlieger

Ina De Vlieger is liaisonofficer voor de thema’s energie en klimaat.

Zij studeerde in 1989 af als burgerlijk ingenieur scheikunde. Ina is gedetacheerd vanuit de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) en pendelt op dinsdag en donderdag van het verre Geel naar Brussel. Duurzaam transport was ruim 20 jaar haar dada op VITO. Sinds 2017 maakt Ina deel uit van een nieuw opgericht team: het VITO research office team. Bij ons houdt ze - in duobaan met Melanie - klimaat en energie in de gaten.

Hoe je Ina het beste omschrijft? Spring-in-'t-veld. Zonder meer.

Maarten Libeer
Liaisonofficer

Maarten Libeer

Maarten is liaisonofficer voor onderwijs, sociale zaken en werk. 

Hij studeerde EU-studies aan Universiteit Gent en business administration aan de KU Leuven. Na stages aan het Europees Parlement in Brussel en the European Institute in Washington, startte hij in februari 2019 bij VLEVA.

In zijn vrije tijd is hij vooral bezig met sport, muziek en gezellig samenkomen met vrienden. Woordmopjes zijn bij hem een garantie op succes.

Grete Hellemans
Communicatie & IT

Grete Hellemans

Grete Hellemans is de VLEVA-communicatievrouw. Ze houdt de website up-to-date, de social media on point en ook offline zet zij de communicatielijnen uit. Als extraatje is zij ook IT helpdesk voor haar collega’s.

Communicatie is Grete’s dada. Zij studeerde Journalistiek (Thomas More – Mechelen) en Communicatiewetenschappen (UGent) en volgde later als werkstudent een master in International Business Economics & Management (HUB). Is Grete niet op VLEVA? Thuis tref je haar ook zelden. U vindt haar waarschijnlijk in één of andere shoppingstraat of op een festivalweide.

Kelly Digneffe
Operationeel manager

Kelly Digneffe

Kelly Digneffe is operationeel manager van VLEVA.
Zij beheert het VLEVA-budget en is verantwoordelijk voor het geluk en welzijn van de VLEVA-medewerkers. In 2009 stak ze haar diploma rechten op zak en startte - na een stage bij de Europese Commissie - bij VLEVA. In het verre Limburg is Kelly een fan van koken, sporten en flauwe moppen.

Leah Vandercammen
Administratief assistente

Leah Vandercammen

Leah is de administratieve duizendpoot van VLEVA. Bij haar ben je op het juiste adres voor de zaalverhuur van VLEVA. 

Ze ondersteunt de collega’s bij het organiseren van informatiebijeenkomsten, beheert het contactenprogramma van VLEVA en stuurt alle uitnodigingen uit.

Leah praat iedereen onder tafel als het over (internationaal) voetbal gaat. Daarnaast kan niets haar stoppen om tickets te scoren voor een Beyoncé-concert.

Follow us