U heeft thema's geselecteerd om te volgen, maar deze worden niet opgeslagen zolang u niet bent ingelogd. Login of registreer om deze thema's te blijven volgen.

Home > node >

Werken aan duurzame economische groei

25 February 2021 - door Jan Noelmans

Met haar Green Deal lanceerde de Commissie von der Leyen eind 2019 een nieuwe groeistrategie die van de EU een moderne, grondstoffenefficiënte en concurrerende economie moet maken. De Limburgse beleidsvisie loopt gelijk met die Europese ambities. Een eigen Limburgse Green Deal moet de hefbomen vergroten voor een competitief Limburg en de Europese en Vlaamse klimaatambities versterken.

Placeholder

Deze doelstellingen zitten heel duidelijk vervat in SALKturbo. Door o.a. voldoende ruimte te bieden voor onderzoek, succesvolle projecten op te schalen en partnerschappen tussen bedrijven, kennisinstellingen, middenveld en overheden aan te moedigen, kunnen we als provincie voorsprong nemen.

Niet in het minst kan het onderzoekscentrum EnergyVille hierin een voorname rol spelen. Zo konden we samen al twee Europese projecten succesvol initiëren.

Via het Interreg Maas Rijn programma onderzoeken UHasselt, IMEC en bouwbedrijf Van de Kreeke in het project Rolling Solar hoe autowegen en fietspaden groene elektriciteit kunnen opwekken. Hun publiek rendement zal hierdoor spectaculair toenemen. Dit bijzonder innovatieve project kan Limburg laten uitblinken in de energietransitie. Rijden we straks over zonnepanelen in Limburg? Het zou wel eens kunnen.

Recent startte ook het project Sunovate. Een Vlaams-Nederlands consortium legt zich hier toe op 'slimme' folies in ramen en BIPV-zonnepanelen die de energieconsumptie en CO²-uitstoot van gebouwen met zo’n 20 procent kunnen laten dalen. Opnieuw fungeert EnergyVille hierbij als onderzoekssetting. We ondersteunen dit project vanuit de provincie omdat het de potentie heeft opportuniteiten te creëren voor onze bouwsector en toeleveranciers. 

U merkt het, onze provincie staat niet stil. Het is via dergelijke innovatieve projecten dat we de Limburgse economie, met steun van Europa, duurzaam kunnen blijven versterken.

Tom Vandeput
Gedeputeerde van Economie en Europa

Follow us