U heeft thema's geselecteerd om te volgen, maar deze worden niet opgeslagen zolang u niet bent ingelogd. Login of registreer om deze thema's te blijven volgen.

Europees Parlement wil update kmo-strategie

21 December 2020 - door Veronique Vennekens

De kmo-strategie is nog geen jaar oud maar de Europarlementsleden vragen in hun rapport al om een update.

  • Een herziening van de kmo-strategie moet rekening houden met de huidige corona-crisis.
  • Het Europees Parlement vindt dat er te weinig aandacht naar kmo’s gaat in het Europese herstelplan.
  • Eurocommissaris Thierry Breton heeft al laten weten dat de kmo-strategie samen met de industrie strategie een update krijgt.

De aangenomen tekst van het Europees Parlement kan je raadplegen in de bijlage onderaan deze pagina.

 

Europees Parlement wil update kmo-strategie

Meer aandacht economische en sociale gevolgen corona-crisis

De Europarlementsleden vinden dat er een update van de kmo-strategie nodig is. De strategie werd gelanceerd in maart 2020 en dateert dus van voor de corona-crisis. De focus moet blijven liggen op de groene en digitale transitie maar er moet meer aandacht zijn voor de economische en sociale gevolgen van de crisis op kmo’s.

Kmo’s hebben vaak een gebrek aan liquiditeit en nood aan geschikte financiële steun. De Europarlementsleden vinden het daarom jammer dat het Europese herstelplan zo weinig aandacht besteedt aan kmo’s. In hun rapport benadrukken ze dat er werk wordt gemaakt van kmo’s snellere toegang tot financiering te geven.

De Europarlementsleden vragen de Europese Commissie ook dat de administratieve last voor kmo’s vermindert. Tot slot vragen ze dat de kmo-strategie wordt afgestemd met de industrie strategie die in 2021 een update krijgt én de Europese Data Strategie en de Green Deal.

Volgende stappen

Deze oproep van het Europees Parlement komt overeen met die van de lidstaten. De Raad had zich namelijk ook recent uitgesproken over de situatie waar veel kmo’s zich sinds het begin van de crisis in bevinden. Eurocommissaris Thierry Breton heeft in november laten optekenen dat hij ook van plan is de kmo strategie te updaten. Die tekst zal samen met de nieuwe industrie strategie de wereld in gestuurd worden.

Lees het rapport van het Europees Parlement in bijlage.

 

Attachment(s)

Your VLEVA-contact for this theme

Create an account

Follow us