U heeft thema's geselecteerd om te volgen, maar deze worden niet opgeslagen zolang u niet bent ingelogd. Login of registreer om deze thema's te blijven volgen.

Europese Commissie lanceert nieuwe regels rond data

26 November 2020 - door Simon De Wachter

De Europese Commissie stelt nieuwe regels rond data governance voor. De nieuwe regelgeving zal bijdragen tot:

  • Het delen van data binnen de EU en tussen sectoren
  • Meer controle en vertrouwen van burgers en bedrijven over hun data
  • De ontwikkeling van een alternatief Europees model voor het beheer van data

Ook het Europees Parlement werkt aan een standpunt rond de Europese datastrategie. Meer hierover lees je in dit artikel.
 

Europese Commissie lanceert nieuwe regels rond data

Europese regels rond data governance

In februari 2020 lanceerde de Europese Commissie haar datastrategie, een belangrijk onderdeel van de Europese digitale prioriteit. Nu volgt het eerste wetgevende voorstel, die de basis legt voor een Europese data governance in lijn met Europese waarden en principes. Het biedt een alternatief voor het model van databeheer die grote techplatformen hanteren, die een groot marktaandeel en controle over grote aantallen data in handen hebben.

De nieuwe verordening omvat onder meer:

  • Een aantal maatregelen om het vertrouwen in het delen van data te versterken
  • Nieuwe EU-regels rond neutraliteit om ervoor te zorgen dat data-intermediairen functioneren als betrouwbare organisatoren van het delen van data
  • Maatregelen om het hergebruik van bepaalde data uit de publieke sector te faciliteren
  • Middelen om Europese burgers en bedrijven meer controle te geven over het gebruik van hun data en het gemakkelijker en veiliger te maken om hun data vrijwillig beschikbaar te maken voor het openbaar belang onder strikte voorwaarden.

Het aantal data dat Europese overheden, bedrijven en burgers produceert, groeit exponentieel. De nieuwe regels maken het mogelijk om deze data optimaal te benutten. In een volgende stap zal de ontwikkeling van Europese sectorale dataruimtes uitgerold worden, bijvoorbeeld in sectoren zoals energie, industrie en gezondheidszorg.

In 2021 zullen er nog specifieke regels rond dataruimtes volgen. De Europese Commissie kondigde ook al de komst van een datawet aan, die het delen van data tussen bedrijven onderling en tussen bedrijven en overheden moet bevorderen.

Raadpleeg hier de volledige tekst van de verordening rond data governance.

Persbericht Europese Commissie

Standpunt Europees Parlement over datastrategie

Tegelijkertijd zijn de commissies van het Europees Parlement druk in de weer om tot een gezamenlijk standpunt te komen over de eerder verschenen datastrategie. De ITRE commissie neemt daarbij de leiding, de IMCO, JURI, LIBE en TRAN commissies geven advies. Een stemming over het verslag in de ITRE commissie zal naar verwachting in februari 2021 plaatsvinden.

Het ontwerpverslag van rapporteur Miapetra Kumpula-Natri (S&D) kan je hier lezen.
 

Your VLEVA-contact for this theme

Create an account

Follow us