U heeft thema's geselecteerd om te volgen, maar deze worden niet opgeslagen zolang u niet bent ingelogd. Login of registreer om deze thema's te blijven volgen.

Duits voorzitterschap focust op Horizon Europe en Europese onderzoeksruimte

10 September 2020 - door Simon De Wachter

Na de zomermaanden kan het echte werk beginnen voor het Duitse voorzitterschap in de Raad. Voor onderzoek en innovatie liggen de prioriteiten van de Duitsers op:

  • Horizon Europe
  • de Europese onderzoeksruimte

Tegen eind september wil Duitsland vooruitgang boeken rond deze dossiers.

Duits voorzitterschap focust op Horizon Europe en Europese onderzoeksruimte

Horizon Europe

Tijdens de vergadering op 1 september van de ITRE commissie van het Europees Parlement, kwam de Duitse minister voor onderzoek Anja Karliczek de prioritaire dossiers voor het Duitse voorzitterschap voorstellen. Een daarvan is Horizon Europe, het toekomstige kaderprogramma voor onderzoek en innovatie, dat in 2021 van start zal gaan.

De interinstitutionele onderhandelingen (trilogen) over het programma zijn nog niet definitief afgeklopt. Onder andere de verdeling van het budget over de verschillende programmaonderdelen ligt nog open. De discussies hierover worden lastig, gaf Duits minister Karliczek toe.

Het Duits voorzitterschap heeft de ambitie om de openstaande onderhandelingen met het Europees Parlement tegen het einde van september af te ronden.

Europese onderzoeksruimte

Een andere prioriteit van de Duitsers is de Europese onderzoeksruimte (ERA). Duitsland bereidt momenteel raadsconclusies voor over de toekomst van de ERA. Het doel is om de conclusies aan te nemen op de Raad Onderzoek op 29 september.

De Duitsers zouden in de raadsconclusies de nadruk leggen op:

  • Afstemming van de ERA met de doelstellingen van de Europese Green Deal
  • Een strategische O&I-agenda voor groene waterstof
  • Een verhoging van het bewustzijn van burgers over de impact van O&I in hun dagelijks leven
  • Verhoogde steun voor de European Open Science Cloud
  • Meer synergieën tussen Europese subsidieprogramma’s
  • Tweejaarlijkse ministeriële conferenties over de ERA

De Europese Commissie zal ook in het derde kwartaal van 2020 een communicatie lanceren over de toekomst van de Europese onderzoeksruimte. 
 

DOSSIER
Geen dossiers gevonden
Follow us