U heeft thema's geselecteerd om te volgen, maar deze worden niet opgeslagen zolang u niet bent ingelogd. Login of registreer om deze thema's te blijven volgen.

Leden in Europa: Voka bevordert innovatie bij kmo’s met Europese steun

30 March 2020 - door Grete Hellemans

Onze leden zijn zeer actief in Europa, zoveel is duidelijk. Daarom laten we hen de komende weken aan het woord over hun Europese projecten én ambities. Deze week: Voka.

Met de steun van Europa stimuleert Voka, samen met de Europese Kamers van Koophandels, cross-border innovatie bij kmo’s.

Placeholder

Innovatie en internationalisatie zijn niet weg te denken bij ondernemingen. Van grote multinationals tot kleine kmo’s, steeds meer ondernemingen - al dan niet grensoverschrijdend - bundelen hun krachten om samen nieuwe producten en/of diensten te ontwikkelen. Bij kmo’s gebeurt zo’n samenwerking vooral ad hoc. Dat is precies de reden waarom Voka en zeven andere ondernemings- organisaties de handen in elkaar sloegen. 

Ze lanceerden het Europees Innovative Sector Exchange (ISE) project. Daarmee ondersteunen ze de kmo’s in hun internationale groeistrategie. Het doel: internationalisatie en innovatie bij ondernemingen versterken door samenwerkingsverbanden te scheppen. 

ISE, een Interreg 2Seas project, ondersteunt ondernemingen (vooral kmo’s) uit Vlaanderen (Oost- & West-Vlaanderen), het Verenigd Koninkrijk (Kent regio), Frankrijk (Hauts-de-France) en Nederland (Zuidwest Nederland). 

De ondernemingen worden gegroepeerd in vier globale clusters:

  • Food & Drink
  • Mechatronics
  • Digital & Creative
  • New Materials

Voor elk van deze clusters organiseren en faciliteren de projectpartners (meerdaagse) netwerkbijeenkomsten tijdens mondiale beurzen (zoals SIAL, Anuga, Hannover Messe). Tijdens deze bijeenkomsten krijgen alle deelnemende ondernemingen de kans om zichzelf voor te stellen en toelichting te geven bij hun product of dienst. Dat bevordert het partnership tussen de ondernemingen.

Verder organiseren de partners dedicated sessies en seminaries voor deelnemers uit één of meerdere specifieke clusters. 

Concreet resulteerde deze samenwerking in de ontwikkeling van nieuwe ideeën en de uitwisseling van ervaringen tussen de kmo’s uit de vier regio’s. 

Tot slot organiseren de betrokken partners ook individuele assessments (1-2-1 Assessment) met ondernemingen. Via die assessments wil men de vragen capteren over ‘internationale groeistrategie’, die tenslotte van land tot land verschillen. Een voorbeeld: Hoe gaan West-Vlaamse ondernemingen op zoek naar partners in Frankrijk? De vragen worden aan de verantwoordelijke projectpartner doorgegeven en die spreekt zijn netwerk aan. De focus ligt hier op de creatie van synergieën tussen de ondernemingen.

Sinds de start van het project namen al meer dan 150 ondernemingen deel. Voka West-Vlaanderen stapte mee in het project omwille van de overduidelijke meerwaarde voor West-Vlaamse kmo’s. “Vele van die kmo’s trappelen ter plaatse. Door het ISE-project krijgen ze de kans om hun onderneming internationaal op de kaart te zetten én om samen te werken met gelijkgestemde entrepreneurs. En het is net die samenwerking die innovatie bij ondernemingen boost, alsook hun groeipotentieel op de buitenlandse markt.”, aldus Leonid Guz, van Voka West-Vlaanderen.

Meer info?

Alle gegevens over het project vind je hier.

 

Follow us