U heeft thema's geselecteerd om te volgen, maar deze worden niet opgeslagen zolang u niet bent ingelogd. Login of registreer om deze thema's te blijven volgen.

Pre-COP als opstap naar meer klimaatambitie op COP25

15 October 2019 - door Ina De Vlieger

De pre-COP25 is op 10 oktober afgesloten met een dringende oproep tot meer klimaatambitie. Dit is noodzakelijk, omdat de huidige nationale actieplannen de wereld op de weg zetten naar een gemiddelde opwarming van de aarde met 3°C.

Drie prioritaire gebieden voor actie tegen klimaatverandering zijn:

  • Duurzame steden
  • Blauwe economie
  • Natuurgebaseerde oplossingen
Pre-COP als opstap naar meer klimaatambitie op COP25

Afgevaardigden uit meer dan 90 landen woonden deze bijeenkomst in San José (Costa Rica) bij. Er vonden 64 nevenevenementen (rondetafelgesprekken, dialoog op hoog niveau, uitwisseling van goede praktijken) plaats. Ze onderstreepten het belang van een verhoging van de ambitie van alle nationaal vastgestelde bijdragen (NDC). Drie prioritaire gebieden hierbij zijn: natuurgebaseerde oplossingen, duurzame steden en de blauwe economie.

De Europese commissaris voor Klimaatactie en Energie, Miguel Arias Cañete, vertegenwoordigde de EU had bilaterale ontmoetingen met:

  • De Chileense minister van Milieu Carolina Schmidt, wiens land de COP25 zal voorzitten
  • En de Britse minister van Klimaatverandering, Lord Ian Duncan, wiens land de COP26 (Schotland) zal voorzitten. 

Bemoedigende woorden op PreCOP25

Uitvoerend plaatsvervangend UNFCCC-secretaris India’s Ovais

"Het is zeer bemoedigend om iedereen op de pre-COP25 te horen praten over de noodzaak van ambitieuzer te worden (…). We kijken uit naar de COP25 in december naar meer regeringen, maar ook meer steden, regio's en bedrijven die wetenschappelijk onderbouwde actieplannen aankondigen en oproepen tot meer actie".

Carlos Manuel Rodríguez, Costa Ricaanse minister van Milieu en Energie

"Deze pre-COP25 heeft aangetoond dat er ambitieuze oplossingen zijn en dat er succesvolle ervaringen zijn die ons kunnen leiden naar de 1,5°C-doelstelling. Natuur oplossingen zijn 30% van de klimaatoplossing".

VN-klimaatconferentie, COP25

Dé klimaatconferentie, COP25, vindt plaats van 2 tot en met 13 december 2019 in Santiago de Chile. Belangrijkste agendapunten op de COP25 zijn onder meer internationale koolstofmarkten, het laatste nog niet opgeloste punt van het "rulebook" voor de uitvoering van de Overeenkomst van Parijs dat vorig jaar op de COP24 in Katowice is overeengekomen.

Bron: Bulletin Quotidien Europe (12347), 12/10/2019

DOSSIER
Geen dossiers gevonden
Follow us