U heeft thema's geselecteerd om te volgen, maar deze worden niet opgeslagen zolang u niet bent ingelogd. Login of registreer om deze thema's te blijven volgen.

Hoorzittingen Commissarissen voor economische thema’s starten

30 September 2019 - door Veronique Vennekens

Elke kandidaat-commissaris heeft de schriftelijke vragen van de Europarlementsleden al beantwoord. Je krijgt van ons een overzicht van de antwoorden van alle commissarissen voor de economische thema’s.

  • Phil Hogan (Handel) wil meer focussen op het uitvoeren van vrijhandelsakkoorden in plaats van ze enkel te onderhandelen.
  • Sylvie Goulard (Interne Markt) wil zich inzetten voor digitale transformatie en klimaatverandering.
  • Margrethe Vestager (Competitie) zal de leiding nemen in een wetgevende Digital Services Act.
  • Paolo Gentiloni (Economie) wil het leven makkelijker maken van mensen die zich wél aan de belastingsregels houden. Degenen die dat niet doen moet harder gestraft worden.
  • Valdis Dombrovskis (Financiële diensten) wil mee werk maken van een Europese werkloosheidsregeling.
Hoorzittingen Commissarissen voor economische thema’s starten

Phil Hogan

Phil Hogan is kandidaat-Commissaris voor Handel. Momenteel is hij Commissaris voor landbouw en plattelandsontwikkeling.

In zijn antwoorden aan de MEPs blijkt dat hij de kerntaak van DG Trade wil verschuiven van het onderhandelen van nieuwe vrijhandelsakkoorden naar de effectieve implementatie van de bestaande akkoorden.

Ook de hoofdstukken rond duurzame ontwikkeling wil hij zeker niet uit het oog verliezen. Het Europees handelsbeleid moet met andere woorden groener. Hij blijft voorlopig wel vaag over de manier waarop hij dat wil bereiken.

Daarnaast wil hij de EU beschermen tegen oneerlijke concurrentie door handelsbeschermende instrumenten. 

Sylvie Goulard 

De Française Sylvie Goulard is kandidaat-Commissaris voor interne markt. Eerder  was ze MEP. Maar momenteel is ze verwikkeld in een onderzoek naar fictieve tewerkstelling in het Europees Parlement. Haar hoorzitting kan dus wel eens pittig worden.

De portefeuille van Goulard is enorm breed. Ze wil werk maken van een interne markt voor diensten, een nieuwe industrie strategie en een kmo-strategie.

Ze wil twee grote uitdagingen aanpakken in de komende 5 jaar: digitale transformatie en klimaatverandering. De bestaande barrières in de interne markt, zowel voor producten als diensten, moeten eruit. 

In haar antwoorden heeft ze het ook over een meervoud aan industriestrategieën. Die zijn volgens haar gebaseerd op kmo’s om een groenere en meer circulaire industrie op poten te zetten.

Margrethe Vestager

Margrethe Vestager heeft waarschijnlijk geen introductie nodig. De Deense blijft commissaris voor mededingingsbeleid, maar zal ook Europa moeten voorbereiden op het digitale tijdperk.

Europa heeft volgens Vestager een ontwikkelingsplan nodig voor de digitale sector waarin technologie in dienst staat van de burger en de noden van de maatschappij tegemoet komt.

Zij zal de leiding nemen bij het ontwikkelen van een Digital Services Act en bij de opstart van een Europees model voor artificiële intelligentie.

De Europese industrie moet ondersteund worden om te voldoen aan de vereisten van digitalisatie en de ‘Green New Deal’.

De interne markt regels kunnen volgens haar ook herzien worden via meer gerichte maatregelen om strategische technologieën en waardeketens te ondersteunen. Die regels moeten ook compatibel zijn met de digitale uitdagingen.

Om tegemoet te komen aan de bezorgdheden van kmo's over openbare aanbestedingen en staatssteun werkt Vestager aan een nieuwe strategie. Ze voorziet ook meer investeringen in onderzoek en innovatie

Paolo Gentiloni

Gentiloni is verantwoordelijk voor het Europees Semester en belastingszaken.

Deze kandidaat wil het leven van belastingbetalers die zich aan de regels houden makkelijker maken en focussen op straffen voor degenen die de spelregels niet correct volgen.

Het gevecht tegen belastingontduiking en fraude zal daarom een prioriteit blijven. Daarnaast wil hij ook inzetten op de modernisering van de Energiebelastingsrichtlijn, een definitief btw-systeem en digitale belastingen.

Valdis Dombrovskis

Valdis Dombrovskis is geen onbekende. Hij wordt commissaris voor financiële diensten en is verantwoordelijk voor een Europese economie die werkt voor iedereen.

Hij blijft verantwoordelijk voor de Euro en zal de Economische en Monetaire unie verder verdiepen.

Een grote doelstelling voor hem is de bankenunie finaliseren, onder meer via het European Deposit Insurance Scheme (EDIS). Hij wil ook een nieuwe impuls geven aan de kapitaalmarktenunie. In het bijzonder door een strategie voor te stellen zodat kmo’s sneller aan budget geraken.

Zijn tweede doelstelling is de transitie naar een duurzame economie via de ontwikkeling van een nieuw Sustainable Finance Investment Plan. Tot slot is de digitale economie ook voor hem een prioriteit en wil hij blijven werken aan financiële technologie en een Europese aanpak voor cryptogeld.

Aan de meer sociale kant wil hij samenwerken met de commissaris voor Werk Schmit om een Europese werkloosheidsregeling op te zetten.

Your VLEVA-contact for this theme

Create an account

Follow us