U heeft thema's geselecteerd om te volgen, maar deze worden niet opgeslagen zolang u niet bent ingelogd. Login of registreer om deze thema's te blijven volgen.

Nieuwe stap in handelsrelatie met Verenigde Staten

16 April 2019 - door Veronique Vennekens

Een Franse tegenstem en een Belgische onthouding kunnen de goedkeuring van het onderhandelingsmandaat met de Verenigde Staten niet tegenhouden.

  • Europese Commissie start onderhandelingen over het afbouwen van tarieven en productstandaarden met de VS.
  • Landbouw en openbare aanbestedingen zijn geen onderdeel van de onderhandelingen.
  • Vlaanderen is voor het mandaat, Wallonië en Brussel zijn minder geneigd het goed te keuren.
Nieuwe stap in handelsrelatie met Verenigde Staten

Geen nieuwe TTIP

Veel lidstaten hebben geen zin in nieuwe Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP) onderhandelingen. Commissaris Malmström benadrukt dat de omvang van het mandaat deze keer veel beperkter is:

Landbouwproducten en openbare aanbestedingen - twee gevoeligheden - liggen niet op tafel bij deze onderhandelingen.

EU sluit nieuwe Amerikaanse tarieven niet uit

De angst voor nieuwe Amerikaanse douanetarieven op Europese wagens bestaat nog steeds. Hierover zijn tussen de lidstaten duidelijke afspraken gemaakt.

  • Zolang de Amerikaanse heffingen op staal en aluminium blijven bestaan, rond de Europese Unie de onderhandelingen niet af.
  • Als er nieuwe belemmeringen komen voor Europese producten, kan de EU zich eenzijdig terugtrekken uit de onderhandelingen.

Wat met het klimaatakkoord van Parijs?

Frankrijk stemde tegen het mandaat omdat ze niet willen onderhandelen met landen die het klimaatakkoord van Parijs niet steunen. Er zal inderdaad meer aandacht besteed worden aan energie-intensieve producten en de visserij.

De Europese Commissie zal waken over de Europese verplichtingen aan het Parijs-akkoord.

Volgende stappen

België heeft zich onthouden tijdens de stemming omdat de regio’s het niet eens geraken over een Belgisch standpunt. Vlaanderen wil graag betere handelsrelaties met de VS en wil het mandaat steunen. Wallonië en Brussel, met CETA in het achterhoofd, willen het mandaat niet steunen.

Volgens Malmström zal het toekomstige akkoord zorgen voor 8% meer Europese export naar de VS. De Verenigde Staten zouden hun export naar de EU zien stijgen met 9%.

De Commissie gaat met deze teksten aan tafel zitten met de Amerikanen. Malmström hoopt in 2019 de onderhandelingen al af te ronden.

Lees hier het mandaat voor het afbouwen van tarieven voor industriële producten.
Lees hier het mandaat voor de opzet van een conformiteitsbeoordeling.

Your VLEVA-contact for this theme

Create an account

Follow us