U heeft thema's geselecteerd om te volgen, maar deze worden niet opgeslagen zolang u niet bent ingelogd. Login of registreer om deze thema's te blijven volgen.

Verlamming in de trialogen: Dossier coördinatie sociale zekerheid muurvast

27 February 2019 - door Maarten Libeer

De laatste interinstitutionele onderhandelingen tussen de Raad van Ministers en het Europees Parlement over de coördinatie van de sociale zekerheidstelsels was zelf een halfuur eerder gedaan dan gepland, wat tekenend is voor de malaise tussen de twee instellingen. Het parlement neemt een heel assertieve houding aan en wil niet te ver wijken van de aangenomen standpunten. Daarbovenop heeft het Roemeens voorzitterschap ook geen verder mandaat van COREPER om verder te onderhandelen.

Verlamming in de trialogen: Dossier coördinatie sociale zekerheid muurvast

Het parlement wil dat de notificatie van het A1-formulier (een attest dat een werkgever nodig heeft om zijn werknemers in het buitenland te laten werken) een verplichting is om te hebben voor de werknemer wordt uitgestuurd. Dit lukt niet voor de raad. Daarnaast ligt de wissel tussen ziekenfondsen ook moeilijk. Het Parlement wil dit al na één maand, de raad wil er 24 maanden tussen hebben. Ook zien de lidstaten het idee van het parlement niet zitten om de export van werkloosheidsuitkeringen voor grensarbeiders te verhogen naar zes maanden.

Het Roemeens voorzitterschap moet nu terug naar de lidstaten om een hernieuwd mandaat te vragen, maar botst daar op een blokkerende minderheid van lidstaten. België, Nederland, Oostenrijk, Duitsland, Denemarken, Luxemburg, Polen en Tsjechië willen werken op een ‘pakket-basis’ en niet op ‘artikel-per-artikel’-manier. Deze aanpak zorgt ervoor dat als er geen akkoord is op bepaalde stukken wetgeving, er ook geen formele overeenstemming kan gevonden worden bij andere standpunten die wel dicht bij elkaar liggen. Enkel als er over alles een akkoord is kan het 'pakket' aan artikels worden goedgekeurd.

Er wordt meer overleg gepland maar met de deadline gepland op 15 maart, achten waarnemers de kans steeds lager in dat er een akkoord wordt gevonden voor de Europese verkiezingen.

Your VLEVA-contact for this theme

Create an account

DOSSIER
Geen dossiers gevonden
Follow us